Kvůli chybějící dotaci hrozí Hostínu prodej majetku

Hostín - Středočeská obec Hostín poblíž Mělníku zřejmě přijde o veškerý majetek kvůli exekuci. Do dražby se kromě budovy úřadu a pozemků může dostat také škola, školka a hřbitov. Minulé vedení obce totiž spoléhalo na dotace z kraje a nechalo vybudovat kanalizaci na dluh. Očekávaný příspěvek však nedostalo a splácení půjčky už bylo mimo možnosti obecní pokladny.

Na velkorysý projekt kanalizace získal Hostín od státu a ministerstva 13 milionů korun. Stavbu ale rozdělil na dvě etapy a po roce očekával další část dotace, která však z kraje nedorazila. „Hostín už rok předem dostal dotaci a bohužel tím, že rozdělil stavbu na dvě etapy, tak v dalším roce už v podstatě nemohl být uspokojen,“ uvedla mluvčí středočeského krajského úřadu Markéta Vítková.

Navzdory chybějícím financím se však v započatém projektu pokračovalo. Současnému vedení obce tak zanechalo to bývalé nepříjemný problém. Podle exstarostky Jeleny Mrzílkové ale obec neměla nevybranou a stavbu musela ze zákona rozdělit na více etap. „Nastavení dotací bylo jiné, než je teď. Pokud bychom ji nedostavěli, tak by se musely vracet dotace, které jsme předtím dostali,“ vysvětlila Mrzílková.

Jenže tím dluhová past v Hostíně nekončí. Obec totiž musí vrátit i původní třináctimilionovou dotaci, o čemž kvůli špatnému hospodaření rozhodl finanční úřad. Starosta proto chce žádat o odpuštění pokuty a s žádostí o pomoc se znovu obrací na středočeský kraj. Ani odtud však nepřicházejí nadějné zprávy. „Bohužel, finančně jim pomoci nemůžeme, protože sami neustále bojujeme s vládními škrty,“ vzkázala Vítková. Starostovi prozatím zbývají peníze na 3 splátky a poté bude muset omezit výdaje, hrozí tedy například vypnutí nočního osvětlení, zrušení odvozu odpadu a také autobusové dopravy.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)