Jan Stráský chce zpřístupnit přechod Modrý sloup na Modravsku

Klatovy - Hraniční přechod Modrý sloup na Modravsku by měl být letos pro turisty opět přístupný i z české strany. Slibuje to ředitel šumavského národního parku. Na základě výsledku sledování populace chráněného tetřeva hlušce se na tom prý dohodli s národním parkem Bavorský les. To je ale v ostrém rozporu s tím, co tvrdí ornitologové, kteří dělají v místě odborné posudky. Podle nich nic takového nastat nemůže. A přístup bude dál jen z Německa.

Cesta na hraniční přechod Modrý sloup byla naposledy otevřená v letech 2009 a 2010. V těchto letech také probíhal monitoring ohroženého tetřeva hlušce, který v tomto území žije. Výsledky sledování podle vedení Národního parku Šumava dávají naději na otevření přechodu, pokud stezka povede Luzenským údolím. „Podle té studie turismus vedený touto cestou vadí nejméně. A jiná cesta na Luzný se nenašla,“ informuje ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský. 

Jenže podle odborníků to nic neznamená. I když je cesta Luzenským údolím nejméně problematická, populaci tetřeva ohrozí. „Pokud bychom tam tu cestu zavedli, tak se vytvoří bariéra pro hnízdiště tetřeva a z dlouhodobější perspektivy by to bylo destrukční pro celou populaci tetřeva,“ tvrdí ornitolog a proděkan České zemědělské univerzity Praha Vladimír Bejček. 

Spory o otevření Modrého sloupu se vedou už dvacet let. O jeho zpřístupnění velmi stojí Němci, kteří Správě Národního parku Šumava nabídli dohodu a kompenzace. Na své straně Šumavy by uzavřeli některá dosud přístupná místa. „Když to bavorská strana navrhla, tak už to měla projednáno se svými odborníky. Já to ještě nestihnul projednat,“ vysvětluje Jan Stráský. „Nikdy ta naděje nebyla tak blízko, jako je v současné době,“ dodává k záměru starosta Modravy Antonín Schubert. „Z mého pohledu to nemůže nikdy vyjít, protože tím, že se tam zřídí nová turistická stezka, tak se jedná o záměr, který by měl projít odborným hodnocením,“ uzavírá Vladimír Bejček. 

Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský ale věří, že stezka bude pro turisty otevřena již letos 15. července. Na území Šumavy je monitorováno asi 250 kusů tetřeva. Jádrovým územím výskytu tohoto ptáka je právě okolí Modrého sloupu. Podle posledního výzkumu mu vadí více pohyb turistů než těžba dřeva. Obavy, že by turisté tuto cestu masově vyhledávali, podle starostů okolních obcí ale nehrozí. Spíše si cestu najdou skalní turisté, protože dostat se k ní je dosti náročné.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)