Nejlevnější nevyhrál: Čistá Cidlina se prodražila o 100 milionů

Jičín – Stavba čistíren odpadních vod na Jičínsku mohla být o více než 100 milionů korun levnější. Zadavatel projektu Vodohospodářská a obchodní společnost ovšem zakázku svěřila firmě Geosan, která předložila dražší nabídku. Stavební firma navíc slíbila, že v případě zpoždění dodávky uhradí penále, vodárny se nedočkaly ani koruny.

Konečný účet za stavbu čistírny odpadních vod a kanalizace na řece Cidlině se zastavil na částce 600 milionů korun. Čistá řeka ale mohla jičínskou Vodohospodářskou a obchodní společnost (VOS) vyjít mnohem levněji – o sto milionů.

Petr Hamáček, zastupitel Jičína:

„Pokud by vyhrála firma s nejnižší nabídkou, pak by každá domácnost na vodném mohla ušetřit 3 500 korun.“

Tolik totiž nabízela společnost Sefimota, která ve výběrovém řízení skončila jako druhá. Ze třetího v pořadí, společnosti PSVS se stal subdodavatel vítěze tendru, firmy Geosan. „Z pohledu výběru z devíti firem se určitě mohlo vybrat možná lépe,“ komentuje nyní tendr ředitel VOS Václav Matula. Informace o průběhu soutěže vyvolávají pochybnosti o regulérnosti.

Pořadí firem ve výběrovém řízení
Zdroj: ČT24

Nové informace průběh tendru po čtyřech letech zakalily. Matula tvrdí, že s verdiktem komise stejně jako projektant nesouhlasil, přehlasovali je ale tři další členové. „Kritéria soutěže byla postavena velmi špatně, cena měla být minimálně devadesátiprocentním hodnotícím kritériem,“ kritizuje výběrové řízení zastupitel města Petr Hamáček.

Za den zpoždění slíbil Geosan 10 milionů korun

Geosan vyhrál tendr pomocí dvou slibů: čističku postaví velmi rychle, za 70 týdnů, a za každý den prodlení zaplatí deset milionů korun. Podle ředitele vodáren Matuly ale stavební firma slibovaný termín rozhodně nesplnila. „Toto zpoždění je zhruba jeden rok,“ potvrdil. Geosan si přesto pochybení nepřipouští. „Dílo Čistá Cidlina bylo předáno řádně a včas, bez vad a nedodělků,“ prohlásila mluvčí společnosti Vlasta Končelová.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Vodárny se vymáhat penále nepokusily. Pokud by uspěly, dosáhla by pokuta z prodlení částky přes 3,5 miliardy korun. „V té nabídce bylo těch nesmyslů víc. Komise se tím měla zabývat, ale nezabývala. Otázka je proč,“ diví se právník a jičínský zastupitel Daniel Novotný. On i někteří jeho kolegové z rady se proto chtějí k projektu Čistá Cidlina vrátit na mimořádném zasedání.