Sesunula se část vyšehradských hradeb, místo zkoumají statici

Praha – Z gotických hradeb pražského Vyšehradu se sesunula část zdiva a na zrenovovaném bastionu XXXI u Božích muk se objevily praskliny. Oblast u Horské ulice je proto pro veřejnost uzavřena a vyšehradský bastion zkoumají statici a památkáři. Stanoví míru poškození hradeb a způsob případné opravy.

Část hradebního zdiva se sesunula ve východní části vyšehradského areálu v místě přiléhajícím k Horské ulici. „Jsou tam praskliny v terénu na nedávno zpřístupněném bastionu. Řeší se, jak dále postupovat,“ popsal starosta Prahy 2 Václav Vondrášek.

Okolí je pro veřejnost uzavřeno, přesto je u sesuvu rušno. K narušeným hradbám se sjeli zástupci městské části i magistrátu, statici a památkáři. Odborníci zjišťují míru poškození, poté budou všichni rozhodovat, co dál. Jak rozsáhlá bude rekonstrukce a kolik peněz bude stát, zatím není známo. Podle Vondráška je však jisté, že opravu bude platit magistrát, kterému hradby patří.

Další sesuv na jiných částech hradeb podle úřadujícího starosty Prahy 2 pravděpodobně nehrozí a není zatím nutné hradby plošně uzavírat. Radnice je ale chce kontrolovat. Statici zatím na praskliny umístí sádrové pásky, aby se zjistilo, jestli se zdivo dál hýbe.

Více než rok trvající rekonstrukce barokního bastionu u Božích muk za 35 milionů korun byla dokončena koncem loňského roku. Na místě zbořené budovy z 19. století radnice postavila zpola zapuštěný objekt, ve kterém zřídila restauraci.