V Moravskoslezském kraji udeřila chřipka, epidemie se blíží

Ostrava/Jihlava - Počet lidí nakažených chřipkou v Moravskoslezském kraji vzrostl. Oproti minulému týdnu dokonce o 29 procent. Nejvíc pacientů je mezi malými dětmi, školáky a seniory nad 60 let. Nejhůř jsou na tom Ostrava a Opavsko. Zvýšený výskyt chřipkových onemocnění hlásí i Vysočina. Zatímco západní Evropa už má hlavní vlnu epidemie za sebou, střední a východní část ji teprve čeká.

Výrazný nárůst počtu pacientů s akutními respiračními infekcemi zaznamenali krajští hygienici především v Moravskoslezském kraji. V uplynulých několika týdnech přitom nemocnost stagnovala a změny v počtech nemocných nebyly výrazné. Nyní však na 100 000 obyvatel připadá 1 615 nemocných, ještě v minulém týdnu to bylo 1 248. Nejvíce nemocných je nadále v Ostravě a na Opavsku.

Na Vysočině se počet virových onemocnění v porovnání s minulým týdnem, kdy v kraji byly jarní prázdniny, zvýšil o šest procent. V přepočtu na 100 000 obyvatel ulehlo s nemocí 1 333 lidí. Mírné překročení epidemické hranice zaznamenali hygienici na Havlíčkobrodsku, výrazně se počet nemocných zvýšil i na Třebíčsku a Jihlavsku. „Už se neobjevují pouze virózy, ale i onemocnění podobná chřipce. Chřipkový virus už tady koluje,“ uvedla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Podle Národní referenční laboratoře pro chřipku se počet akutních respiračních onemocnění mírně zvýšil v celé reublice. „Situace v Evropě je různorodá, některé západoevropské země jsou již za vrcholem epidemie, ve střední a východní Evropě se epidemická vlna teprve začíná postupně šířit,“ doplnila moravskoslezská krajská hygienička Helena Šebáková.