V Českých Budějovicích by teď chtěl žít každý vodní slalomář

České Budějovice – Moderní areál pro vodní slalom vznikl v Českých Budějovicích. V Česku je jediný svého druhu – nabízí vodákům mobilní překážky, obtížnost odpovídá olympijským požadavkům, ale přitom jeho tvůrci kladli důraz i na bezpečnost. Investorem stavby za 30 milionů korun bylo město, ačkoli většina peněz přišla z evropských fondů.

Nový kanál dlouhý čtvrt kilometru mohli jihočeští vodáci vyzkoušet po čtyřech letech netrpělivého čekání – o stavbě se rozhodlo v roce 2008, kdy Evropská unie přidělila dotaci na vytouženou stavbu. Teď se České Budějovice mohou svým kanálem chlubit před celou zemí. „Je nový technologií překážek, obtížností, ale i bezpečností,“ shrnul Jakub Prüher, předseda SK Vodní slalom České Budějovice.

Neobvyklé jsou především mobilní překážky. Kanál díky nim může během dvaceti minut zcela změnit svoji podobu. „Dá se udělat třeba velký válec, který je strašák pro spoustu závodníků. Ale hlavně můžeme dělat velké vlny,“ poukázal Jakub Prüher.

Nový moderní kanál rozhodně nezůstane skryt zrakům široké vodácké veřejnosti, během roku je na něm naplánováno mnoho významných akcí včetně mistrovství světa na raftech. První ostrou zátěžovou zkouškou trati bude nominační olympijský závod, který se tu pojede na konci dubna. Podle prvních hodnocení České Budějovice rozhodně neudělají ostudu. „Je to ve stylu nejmodernějších kanálů, které jsou,“ pochválil novinku vodní slalomář Petr Štětka.

V okolí kanálu proběhnou i další stavební úpravy. „Bude se budovat nová loděnice, zázemí, aby to působilo jako kvalitní sportoviště,“ přiblížila Monika Jandová ze slalomářského sportovního klubu. Vodáci tak chtějí přitáhnout ke svému sportu co nejvíce zájemců, kteří navážou na budějovickou tradici. Místní slalomáři nasbírali za svou téměř padesátiletou historii přes 700 medailí jen na mistrovstvích republiky.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)