V palírnách destilují poslední litry

Rudolfov – Sezona v palírnách s přicházejícím jarem pomalu končí, podle majitelů byla lepší než ta loňská. Pěstitelské palírny teď zapečetí celníci, pracovat se v nich začne zase na podzim. Dnes naposledy pálili alkohol z loňského ovoce třeba v Rudolfově na Českobudějovicku.

V Rudolfovské palírně už destilují poslední litry. Tradičně zkvašené švestky. Letošní soutěž o nejlepší pálenku tu ale vyhrála meruňkovice. Předseda zahrádkářů Jiří Merle dodal, že na druhém místě byly švestky, třetí hrušky. Alkohol z ovoce v Rudolfově destilují už od dob první republiky. Letos pěstitelům z kvasů vyrobili přes 12 tisíc litrů pálenky.

Sezona končí i ve větších lihovarech. Přicházejí už jen poslední zákazníci. Základem úspěchu je kvalitní ovoce, čistý sud a správná technologie. Jak říká Jaroslav Ledajaks z Lihovaru Poněšice, lidé často vozí nezralé ovoce, což je zásadní chyba. Jiří Merle doplnil, že důležité je nechat celý proces probíhat v chladu.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Letos stojí destilování jednoho litru 50% pálenky kolem 130 korun. Nepálí se ale jen tradiční ovoce. „Letos jsme tu měli takovou výjimečnost – jeřabinku. Ředili jsme ji míň, aby vynikla ta chuť,“ prozradil Jaroslav Ledajaks. Sezonu definitivně uzavřou celníci, kteří přijedou kotle zapečetit.