Chovatelům koní začala připouštěcí sezona

Klatovsko – Přes dvacet koní mnohamilionové hodnoty se dnes předvedlo v Krutěnicích nedaleko Klatov. Chovatelé si tu vybírali ty nejlepší plemenné hřebce, které by měli své geny předat do dalších chovů. Připouštění klisen začíná právě v těchto dnech.

Čtvrt milionu korun je hranice, na které začíná cena dobrého plemenného hřebce. Jeho hodnota pak roste s tím, jak kvalitní geny dokáže předat. O úspěchu koně rozhoduje hlavně jeho rodokmen, jak říká inspektor chovu koní Jan Šíma. Jedna z nejdůležitějších věcí je hřebce na přehlídku řádně připravit.

Pro chovatele, kteří si vybírají hřebce pro své kobyly, bývají mnohdy přehlídky jedinou možností vidět ho v pohybu. Zjistí, jakou má sílu nebo jak se chová v neklidném prostředí. Samotnou klisnu už ale hřebec většinou nepotká. Chovatelka koní Heda Krügerová vysvětluje, že v dnešní době se často připouští i poslaným spermatem.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Za připuštění platí chovatelé převážně od dvou do patnácti tisíc korun. Přitom ale ani výběr špičkového hřebce nikdy nezaručí, že se narodí špičkový kůň. Těžko se to poznává ještě u hříbat. Připouštěcí sezona chovatelům právě začala a potrvá až do konce července.