Wintonovo dítě - Tomáš Graumann vyprávěl svůj příběh

Frýdlant nad Ostravicí - Ve Frýdlantu nad Ostravicí vyprávěl svůj příběh Tomáš Graumann. Tento muž je jedním z těch, které Nicholas Winton dostal památným vlakem z Němci obsazeného Československa. Své domovy tehdy opustilo na 669 židovských dětí, doma by je čekal transport rovnou do Osvětimi.

Druhý srpen roku 1939 znamenal pro židovské děti poslední naději. Z Wilsonova nádraží v Praze totiž ten den odjížděl poslední vlak, který znamenal záchranu před nacisty. Počet zachráněných dětí se přitom vyšplhal na 669. Své číslo na cestě do Anglie měl na krku i tehdy sedmiletý Tomáš Graumann. „Maminka mi řekla, že za dva, tři měsíce to skončí a pak že se můžu vrátit domů. Bral jsem to jako nějaké dobrodružství,“ podotkl dnes už starý pán.

V Anglii ještě několik měsíců dostával od matky dopisy. Přála mu k osmým narozeninám a omlouvala se, že nemůže dorazit na oslavu. Najednou už ale žádný dopis nepřišel, celá jeho rodina totiž skončila v koncentračních táborech. Ve vlaku z Prahy do Velké Británie se Tomáš Graumann vlastně podruhé narodil. Teď žije s manželkou Caroline a dětmi střídavě v Americe a v České republice.

Po hodinové přednášce, kterou si pan Graumann ve Frýdlantu nad Ostravicí připravil, následovala autogramiáda. Graumann podepisoval Bibli, právě ta mu totiž pomohla odpustit nacistům.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)