Útulek v Lučanech hlásí plno

Lučany nad Nisou - Útulek pro psy v Lučanech nad Nisou je přeplněný. Podle jeho majitelky lidé nemají na své psí miláčky peníze, a tak se jich zbavují. V kotcích navíc stále častěji končí i čistokrevní psi a velká plemena.

Tříletý Alfi je čistokrevný labrador. Dřív by se v útulku neohřál ani týden a už by si pro něj přišli buď jeho majitelé, nebo by si ho odvedl nový pán. Teď je ale Alfi v útulku už třetí měsíc. „Je navíc očipovaný, ale neregistrovaný,“ prohlásila Dagmar Kubištová z útulku.

Nejen labrador nebo stafordšírský teriér, ale také dalmatin a belgický ovčák. Dřív byste podobná plemena v útulku hledali marně. Podle Dagmar Kubištové teď o ně není zájem, protože lidé nemají peníze.

Útulek má kapacitu pro 30 psů. Teď jich tu je 40 a majitelka už musí hledat místo pro dalšího. Lidé přivezli k veterináři toulajícího se labradora. „Obecně to je tak, že ten zájem o velká plemena je menší, stojí to peníze,“ podotkl veterinář Miroslav Peršín.

Větší zájem je naopak o kočky. Nemusí se za ně platit poplatky a nepotřebují tolik péče. Jen od začátku týdne odešly z útulku do nového domova tři kočky. Pes ani jediný.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)