Olomoucký kraj utratí půl miliardy na opravy silnic

Olomoucko – V Olomouckém kraji se má rekonstruovat jedenáct komunikací v regionu. Většinu peněz na jejich obnovu chce hejtmanství získat z dotací Regionálního operačního programu Střední Morava. Podle krajského tiskového mluvčího Iva Hegera kraj plánuje utratit zhruba 450 milionů korun.

Křížení ulic Dobrovského a Na Střelnici v Olomouci-Lazcích – přestože dopravu řídí semafory, řidiči tady mívají problémy. Kvůli hustému provozu se jim špatně odbočuje. I mimo špičku se tak tvoří dlouhé kolony. Komplikovanou křižovatku nahradí kruhový objezd za 38 milionů korun. Kraj chce převážnou část nákladů krýt z dotace z Regionálního operačního programu.

Evropské peníze pak region bude potřebovat i na ostatní plánované opravy – třeba rekonstrukci více než dvoukilometrového úseku frekventované silnice mezi Olomoucí a Litovlí. „Po zimě jsou tam výmoly. Jsou tam už některé praskliny, které potřebují opravit. Je to i z důvodů preventivních, protože když se to nechá takto, tak ta cesta bude v čím dál horším stavu,“ nechal se slyšet starosta obce Příkazy Jaroslav Sívek.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„My budeme z ROP Střední Morava v letošním roce vyhlašovat celkem dvě výzvy. Na silnice druhých a třetích tříd je připraveno celkem 700 milionů korun,“ informovala tisková mluvčí Úřadu regionální rady ROP Střední Morava Renata Škrobálková. První výzva bude vyhlášena na konci března. Kraj má pak dva měsíce na podání žádosti o dotaci.

V rámci ROP bylo od roku 2007 v Olomouckém kraji opraveno 94 kilometrů silnic za dvě miliardy korun. Olomoucký kraj se kromě silnic zaměří také na mosty, kterých má ve své správě více než tisíc. Letos plánuje opravu dvou z nich.