Strakonický dětský parlament pomáhá nevidomým

Strakonice – Ve Strakonicích nerozhodují o rozvoji města jen volení zastupitelé. Funguje tam i dětský parlament a jeho letošní prioritou je město bez bariér. Zástupci nejmladší generace se zaměřili na pomoc lidem se zdravotním postižením. Jak to mají těžké, si vyzkoušeli na vlastní kůži.

Rozlišovač barvy, počítač a telefon s hlasovým výstupem nebo lupa – tyto pomůcky pro slabozraké a nevidomé obvykle pomáhají jejich sociální rehabilitaci. Nedávno naopak posloužily zdravým dětem, aby jim zrakový handicap přiblížily. Díky speciálním brýlím si děti mohly vyzkoušet dokonce i pohled na svět různě nemocnýma očima, a samozřejmě i jaké to je být úplně nevidomý.

Po této zkušenosti budou děti město vnímat mnohem pozorněji. Stačilo pár kroků se slepeckou holí a zjistily, že ho vlastně neznají. Dětští zastupitelé teď nedostatky zmapují. Výsledkem jejich celoroční práce bude speciální bezbariérový průvodce. Poznatky dětí může radnice samozřejmě využít i tak, že všechny bariéry postupně odstraní. O tom by už ale museli rozhodnout zastupitelé volení.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)