Šumava může přijít o světový status národního parku

Praha - Mezinárodní svaz ochrany přírody varoval českou vládu, že Šumava by kvůli připravovanému zákonu mohla přijít o status národního parku. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz, který má k dispozici dopisy ministru životního prostředí a premiérovi. Svaz píše, že ministerstvem připravovaný návrh zákona o Národním parku Šumava může oslabit ochranu a správu parku. Zároveň naznačuje, že Šumava by už nemusela být zařazena do mezinárodní kategorie národních parků. Ministerstvo přijetí dopisu potvrdilo, zatím se k němu nevyjádřilo.

Šumava je druhově nejbohatší zalesněnou oblastí střední Evropy

Světové organizaci vadí především velkoplošné kácení smrků napadených kůrovcem, které má zákon umožnit. „Tyto navrhované změny nejsou v souladu se zařazením Šumavy do kategorie chráněného území druhé kategorie (národní park),“ uvádí se v dopise.

Šumava je podle svazu největší, nejlépe zachovanou a druhově nejbohatší zalesněnou oblastí střední Evropy. Což je i důvod, proč je zařazena do mezinárodní kategorie národních parků.

„Nový navržený zákon přírodní zónu významně omezí. I když může mít krátkodobě pozitivní vliv na turistický ruch a místní ekonomiku, cítíme maximální znepokojení ohledně pravděpodobných dopadů na budoucí ekologickou integritu šumavské přírody, a tudíž dlouhodobý dopad na místní ekonomiky, které na Šumavě závisí,“ píše se v dopise.

„Česko se bude doporučeními svazu řídit, anebo vystoupí“

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se k dopisu zatím nevyjádřil. Tiskové oddělení jeho úřadu však potvrdilo, že ministerstvo dopis obdrželo a připravuje odpověď. „Logickým důsledkem členství České republiky v této organizaci (Mezinárodní svaz ochrany přírody) by mělo být, že se jejími doporučeními bude řídit, anebo vystoupí,“ komentuje to Mojmír Vlašín z Českého svazu ochránců přírody, mluvčí loňské blokády na Šumavě.

Návrh zákona o Národním parku Šumava se připravoval několik měsíců. Kromě Chalupy se jednání u kulatého stolu účastnili i zástupci místních samospráv, regionální politici nebo vědci. Přípravu zákona ale dlouhodobě kritizuje například Hnutí Duha.