Kunovice chystají Jízdu králů: 1660 krepových růží x 21 koní

Kunovice (Uherskohradišťsko) - Legendární Jízdu králů, která je už několik měsíců na seznamu památek UNESCO, nemají jen ve Vlčnově. Tradici udržují i v nedalekých Kunovicích. Přestože se pojede až v polovině května, přípravy vrcholí právě teď.

Bez zpěvu, dobré nálady a trpělivosti by to nešlo. Výroba krepových růží trvá dlouhé týdny a rukama kunovických žen projdou desetitisíce barevných květů. Nakonec ozdobí koně, bez nichž není Jízda králů myslitelná. Velice bohatým pentlením jsou Kunovice pověstné.

Je teprve druhý březnový víkend, ale místní ženy již mají téměř hotovo. Samotná Jízda králů se však jede až za deset týdnů. „Ono je to dost náročné, než se to všechno nadělá. A když už začne teplo, tak bychom sem tolik žen nedostali, protože každá má zahrádku nebo chodí do pole,“ vysvětluje jedna z žen.

Daň za krásný folklór má přesný účet: v místní klubovně strávily ženy nad hromadami krepového papíru dohromady 2 660 hodin. Na výzdobu jednoho koně je nutné vyrobit 1 600 krepových růží a v průvodu jich pojede jednadvacet.

V Kunovicích se Jízda králů poprvé jela roku 1897. V 70. letech minulého století tradici násilně přerval nástup normalizace. Do města se Jízda králů znovu vrátila před 16 lety.

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)