Blanensko-vyškovská policie bude mít dvě velitelství

Blansko/Vyškov – Policie chystá sloučení svých územních odborů v Blasnku a Vyškově do jednoho. Mezi stávajícími oddělení však nemusí vznikat řevnivost o to, kde bude od 1. dubna sídlit velitelství nového společného územního odboru – jeho sídla zůstanou v obou městech.

Blansku hrozilo, že o velitelství územního odboru přijde, místní radnici se to ale nelíbilo, jde podle ní o prestižní záležitost. „Nevidím důvod, proč bychom měli být jediným okresním městem v republice, v němž nebude mít republiková policie sídlo. Přesun velení do Vyškova by Blansko poškodil, bezesporu by utrpěla jeho prestiž,“ řekl blanenský místostarosta Jiří Crha.

Méně radosti však vyvolalo rozhodnutí u jihomoravského krajského policejního ředitele Tomáše Kužele. Velitelé nového územního odboru Blansko-Vyškov budou muset mezi oběma sídly svého úřadu přejíždět. Tak jako všude jinde budou velitelé dva, jeden pro uniformovanou, druhý pro neuniformovanou policii. Podle ředitele Kužela by bývalo bylo vhodnější neslučovat vyškovský a brněnský odbor a raději mezi ně rozdělit části územního odboru Brno-venkov.

Takzvané územní odbory jsou názvy pro někdejší policejní okresní ředitelství, které si většina starostů pochvaluje nejvíce. Sloučení Blanenska s Vyškovskem je prvním projektem svého druhu v zemi. Ředitel Kužel upozornil, že jde o malé odbory a teprve jejich sloučením vznikne celek, který bude co do počtu zaměstnanců srovnatelný s jinými okresy jižní Moravy, například se Znojemskem, Břeclavskem či Hodonínskem.