Liberec na tramvajové muzeum nezanevřel, připravuje dokumentaci

Liberec – Přes spory, které na liberecké radnici vyvolal projekt tramvajového muzea na městském výstavišti, jeho příprava se nezastavila. Opozice vyzvala vedení města k vyškrtnutí některých projektů z Integrovaného programu rozvoje města, mezi nimi mělo být i muzeum. Podle kritiků libereckého vedení je to plýtvání penězi v čase krize. Radnice se však za plánované Centrum historie tramvajové dopravy za 75 milionů korun postavila. Začala proto příprava projektové dokumentace, samotná stavba má navázat do dvou let.

Tramvajové muzeum chce postavit Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou společně s Boveraclubem, který sdružuje místní zájemce o tramvajovou dopravu a udržuje liberecké historické tramvaje. Protože je projekt v Integrovaném programu rozvoje města, má nárok na evropské dotace.

Opozici se však kromě ceny výstavby nelíbí ani její lokalizace. Muzeum má být na libereckém výstavišti. Podle opozice je to jeden z posledních urbanistických prostorů v Liberci a lze ho využít efektivněji. „V prostoru by mohlo vzniknout kvalitní bydlení a zároveň veřejný prostor, využitelný pro všechny obyvatele Liberce,“ řekla opoziční liberecká zastupitelka Zuzana Kocumová.

Liberecké tramvajové muzeum
Zdroj: ČT24/ČTK

Muzeum sice má vyrůst na výstavišti, nikoli však ve stávajících budovách. Část z nich včetně současného pavilonu naopak pro potřebu nového objektu padne, podle dopravního podniku jde o zchátralé stavby. Nahradit je má nová prosklená hala o rozměrech 74 krát 25 metrů. Vznikne také kolejové napojení muzea na libereckou tramvajovou síť. „Stavět by se mělo v letech 2013 a 2014,“ uvedl ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar.

Díky kolejovému napojení muzea na libereckou tramvajovou síť bude možné v Centru historie tramvajové dopravy přechovávat i provozuschopné historické tramvaje a vypravovat odtud zvláštní jízdy. Boveraclub v minulosti zrekonstruoval tramvaje Bovera z roku 1929 a 6MT z roku 1953. „Na trať vyjíždějí o svátcích a zvláštních příležitostech, objednávají si je i firmy na různé akce, cestovní kanceláře, byly v nich už i svatby či oslavy narozenin,“ přiblížil Tomáš Krebs z klubu.