Středisko Rolnička v Soběslavi otevřelo dílny pro dospělé

Soběslav - Středisko sociálních služeb Rolnička v Soběslavi nabízí služby pro dospělé se zdravotním a mentálním postižením. Přestože má jako jiná zařízení sociálních služeb problémy s financováním, otevřelo díky evropské dotaci sociálně terapeutické dílny. Dospělí klienti se v nich učí dovednostem, které jim umožní snáz sehnat práci.

Jedním z klientů střediska je i dvacetiletá Lucie Marková z Veselí nad Lužnicí. Dříve pracovala jako pomocná síla v domě pro seniory nebo ve školce. Vzhledem k jejímu zdraví to ale bylo příliš náročné. Při hledání jiného zaměstnání neuspěla ani na úřadu práce. Sedět nečinně doma ale nechtěla. Práce v sociálně terapeutických dílnách jí mimo jiné pomáhá zdokonalit jemnou motoriku a také si zvyká na pravidelný pracovní řád.

Nová sociální sužba je prospěšná pro klienty, ale i pro zařízení, které ji poskytuje. Cílená evropská dotace na její provozování pomáhá Rolničce překonat existenční problémy. „Musíme sledovat dotační výzvy a projekty a musíme do nich aktivně vstupovat, protože bez toho bychom se nemohli udržet,“ říká ředitel Střediska Diakonie ČCE Rolnička Karel Novák. Původně se starali hlavně o děti. Teď služby přizpůsobují tomu, na co seženou peníze. Proto aktuálně rozvíjejí služby pro dospělé. Dalším krokem bude aktivní vyhledávání vhodných zaměstnavatelů.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)