Praha chystá opravu zřícené části novoměstských hradeb

Praha - Část novoměstských hradeb v Praze 2, která se před několika dny zřítila, nechá město do poloviny dubna opravit. Statik už našel řešení, jak otvor v hradbě zacelit. Havárie se ale podle něj může o kus dál kdykoliv opakovat. Na hradební stěnu totiž tlačí val pětimetrové navážky.

Několik metráků kamení se minulý týden sesunulo Na Karlově z novoměstských hradeb na hřiště. Havárii zřejmě způsobil silný mráz, který roztrhl vodou nasáklou stěnu. Její oprava teď nebude jednoduchá. „Bude to ocelová kotva, která bude zakotvena v zemině toho bastionu, na jejím konci bude výztužná síť, která podrží to velmi nekvalitní zdivo,“ popsal postup opravy statik Jan Zima.

Hradební zeď byla vychýlená dávno před zřícením. Stavební firma tady před půl rokem dokončila rekonstrukci bastionu, výhlídky a taky stavbu kontroverzního průchodu hradbami spolu se schodištěm, zabezpečení vyčnívající zdi ale neprovedla. Její zástupce tvrdí, že firmě oprava hradeb nepříslušela, nebyla prý objednaná. „S tím nemáme nic společného. Bylo to už několikrát opravované a je to staré zdivo,“ uvedl Jan Soukup, zástupce stavební firmy. „Není možné udělat tak dokonalý průzkum, který by dokázal podchytit všechny vady takhle historické konstrukce,“ říká architekt rekonstrukce bastionu Miroslav Cikán.

Hradby u bastionu se můžou začít bortit i na dalších místech, říkají odborníci. Mezi gotickou stěnou a barokním opevněním je totiž několik metrů vysoká navážka, kterou se nedaří efektivně odvodnit. „Ta gotická stavba se teď stala v podstatě opěrnou zdí toho barokního bastionu, nebyla na to vůbec stavěná, takže ty tlaky, které tady jsou, s těmi se nepočítalo,“ uvedla památkářka Dorota Havlíková, Národní památkový ústav. Firma, která pro hlavní město spravuje hradby, začne výduť opravovat do jednoho měsíce. Přístupové cesty a schody na bastion zatím zůstanou uzavřené.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)