Bioplynová stanice u Babiččina údolí zatím nebude

Zlíč u České Skalice (Náchodsko) - Stavba bioplynové stanice v blízkosti Babiččina údolí na Náchodsku se prozatím odkládá na neurčito. Krajský úřad zpochybnil platnost smlouvy, na základě které měla stanice fungovat. Ti, kdo proti stavbě protestovali, to považují za částečné vítězství.

Ve Zlíči u České Skalice má vzniknout zařízení podobné tomu u Českého Meziříčí. Někteří obyvatelé se bojí zápachu a zvýšené dopravy. Poukazují na to, že zhruba kilometr daleko leží národní památka Babiččino údolí. „Všichni víme, co je to Babiččino údolí a postavit takovéto zařízení v bezprostřední blízkosti je barbarství,“ řekl Radovan Piech, předseda osadního výboru, Česká Skalice-Zlíč.

Investor, firma Agromer, chtěl začít stavět v lednu. Dodnes se tak nestalo. „Stavební úřad při vypracování veřejnoprávní smlouvy nepostupoval tak, jak mu ukládá zákon,“ uvedl Jiří Hošna, mluvčí Královéhradeckého kraje. Krajský úřad tomu českoskalickému vytýká, že stavbu bioplynové stanice povolil, aniž by oslovil a získal stanovisko majitelů všech sousedních pozemků. „Smlouva tedy není účinná a musí být doplněna,“ dodal Hošna.

„Když jsme uzavírali veřejnoprávní smlouvu, tak jsme postupovali podle zákona a podle svého nejlepšího svědomí znovu přehodnotíme uzavřenou veřejnoprávní smlouvu,“ uvedla Magda Zákravská, vedoucí odboru výstavby, Městský úřad Česká Skalice.

Investor žádost o rozhovor odmítl s tím, že to v současné době nepovažuje za vhodné. Obavy obyvatel přitom v písemné reakci označil za zbytečné. Slibuje, že zápach i hluk budou hluboko pod stanovenými limity a věří, že stavba nakonec začne, i když se zpožděním. Odpůrci doufají v pravý opak.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)