Škoda zvažuje přesun montáže z Vrchlabí, propuštět však nechce

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda zvažuje přesun montáže modelu Roomster z Vrchlabí do Kvasin. Vrchlabský závod by tak od roku 2013 mohl vyrábět pouze koncernové převodovky DQ200. Firma podle oficiálního vyjádření zaměstnancům garantuje zajištění pracovního místa.

Pro až 400 zaměstnanců by to mohlo znamenat stěhování za prací do závodů v Mladé Boleslavi nebo v Kvasinách. Jenže Mladá Boleslav je vzdálena 73 kilometrů; do druhého závodu v Kvasinách je ještě o deset kilometrů dál.

„Každý třetí člověk ve Vrchlabí je spojen se Škodovkou“

„Dochází k podstatné změně toho, co se tam má vyrábět, takže samozřejmě ne všechny profese, které byly nezbytné k výrobě kompletního automobilu, budou potřeba,“ vysvětluje náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Helmut Dohnálek (SNK-ED). Starosta Vrchlabí Jan Sobotka (ZVON) však varuje: „Každý třetí člověk ve Vrchlabí je spojen se Škodovkou z hlediska svých příjmů a zaměstnání. Takže by to pro nás bylo velmi špatné.“

„Vedení firmy hodnotí možné scénáře změny výrobního programu závodu Vrchlabí, aby udrželo co možná největší počet pracovních míst, a všem zaměstnancům garantuje zajištění pracovního místa v rámci společnosti,“ oznámil tiskový mluvčí Jozef Baláž.

Model Roomster byl k výrobě do Vrchlabí předán z Kvasin v roce 2009. Jeho výroba v podkrkonošském závodu je ale nákladnější, proto firma zvažuje různé varianty. Plánovaná kapacita 1 000 automatických převodovek za den znamená snížení počtu pracovních míst z tisíce na zhruba 600.

Záleží na budoucí potřebě převodovek…

V současnosti se proto podle vyjádření automobilky jedná o možném navýšení této výrobní kapacity až na 1 500 převodovek. Otázka, kdy se tak stane, je stále otevřená, záležet bude na budoucí potřebě převodovek.

Jak již dříve v časopise Škodovácký odborář uvedl šéf odborů Jaroslav Povšík, výroba převodovek DQ200 se podle informací z koncernu s ohledem na jejich poptávku přes 1 000 za den nezvýší. Odbory se za zachování montáže aut ve Vrchlabí budou zasazovat. Zástupci Podnikové rady zaslali představenstvu dopis se žádostí o zachování výroby vozů v závodu.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)