Vznik nové karlovarské koalice přerušilo úmrtí zastupitele Malého

Karlovy Vary - Dnešní jednání zastupitelstva Karlových Varů, kdy měla být volena nová rada a vedení města, bylo zrušeno ještě před zahájením kvůli náhlému úmrtí zastupitele Josefa Malého (TOP 09). Náhradní termín pro jednání je určen na středu 21. března. Primátor Petr Kulhánek (KOA) bližší informace k úmrtí dlouholetého zastupitele města i kraje nesdělil, nic konkrétního o něm nevěděli ani ostatní zastupitelé. Spekuluje se o sebevraždě.

Radního našli v garáži domu v karlovarské části Stará Role. Zemřel asi po otravě výfukovými plyny a záchranáři mu už nedokázali pomoci. Nikdo z jeho rodiny nechce úmrtí komentovat. Podle některých zpráv, které Malého kolegové nepotvrdili, ale ani nevyvrátili, spáchal sebevraždu. Policie tuto verzi vyšetřuje.

"Záchranná služba byla v úterý ráno přivolána k 58letému muži, kterému už ale záchranáři nemohli pomoci. Pravděpodobně se otrávil výfukovými plyny," uvedla mluvčí karlovarské krajské záchranky Barbora Silná. Podle informací Práva byl Malý nalezen mrtvý s pořezanými zápěstími.

Malý neměl zasednout v nové radě města

Malý byl jediným z třiadvaceti členů nové koalice tvořené KOA, ODS, TOP 09 a nezávislými kandidáty, který v pondělí nepřipojil svůj podpis pod koaliční smlouvu a programové prohlášení. V novém složení vedení města měl přijít o místo radního. Primátor k tomu v pondělí uvedl, že je nepřítomen a oba dokumenty podepíše před zastupitelstvem. Podle některých zastupitelů Malý dva dny nezvedal telefon a nebyl k zastižení.

Josef Malý
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Za úmrtím Malého mohl být podle jednoho ze zastupitelů ODS tlak na jeho osobu související s komunální politikou. Měl prý po uzavření nové koalice přijít o místo radního, vypadl z vedení karlovarské TOP 09 a nedostal se na její kandidátku pro krajské volby. „To, co se na něj v poslední době valilo, nesl velmi těžce,“ uvedl zastupitel ODS.

Josef Malý byl považován za jednoho z nejvlivnějších komunálních politiků v Karlovarském kraji. Proslul svou schopností zvrátit verdikty státních orgánů a ministerstev v případech, kdy hrozila radnicím sankce kvůli formálním chybám při čerpání dotací.

Předseda Karel Schwarzenberg o Josefu Malém:

„Byl to člověk, který se výrazně zasadil o vznik TOP 09.“

Naposledy se významně angažoval kvůli sankci 1,5 milionu korun, jež měly zaplatit jako součást penále vyměřeného za nesprávné čerpání státní dotace na výstavbu obytných domů ve Staré Roli právě Karlovy Vary. Finanční úřad ji městu odpustil. Předsednictvo TOP 09 dnes vyjádřilo nad smrtí jednoho ze svých zakládajících členů hluboké politování.

Medailonek Josefa Malého při jeho kandidatuře v komunálních volbách za TOP 09