Soud se zabývá nákupem lékárniček do vojenských vozů

Kroměříž - Bývalý velitel Základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem Jiří Plášek před soudem vysvětluje nákup autolékárniček pro armádní vozidla. Čtyřiapadesátiletý muž údajně potvrdil jejich převzetí, lékárničky a k tomu i defibrilátory byly však dodány se zpožděním. Obviněný tak podle státního zástupce ošidil stát o 362 tisíc korun tím, že od dodavatele nepožadoval smluvní pokutu za prodlení. Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků 26. dubna.

Na počátku případu stála zakázka za zhruba 15 milionů korun, kterou na nákup zdravotnického materiálu vypsalo ministerstvo obrany. Byl vybrán dodavatel a podepsána smlouva. Materiál měl do 30. listopadu loňského roku převzít na bystřické základně její velitel. Z celkem více než sta položek bylo dodáno vše až na dva druhy lékárniček a defibrilátory.

Lékárničky byly předražené

Nedodané zboží za 9,8 milionu Kč však tvořilo dvě třetiny zakázky. Celkem šlo o 5 a půl tisíce kusů lékárniček do osobních automobilů, z nichž jedna stála asi 880 korun, 3 tisíce kusů lékárniček do nákladních vozidel – jedna asi za 1 260 Kč, a 30 defibrilátorů po 40 tisících korunách za kus. Firma je nepřivezla najednou, ale postupně s poslední dodávkou 20. ledna letošního roku, tedy 48 dnů po termínu. Obviněný velitel základny přesto podepsal předávací protokol a zahájil fiktivní reklamační řízení. Umožnil tak pozdější dodávku materiálu.

Jiří Plášek se hájí tím, že byl pod velkým tlakem. O zakázce se podle svých slov dozvěděl den před uskutečněním dodávky. „Devadesát procent dodávky dorazilo včas. Museli jsme autolékárničkami vybavit všechna vozidla armády České republiky, protože od nového roku platila nová pravidla silničního provozu s novými autolékárničkami. Dohodli jsme se s kolegy na převzetí dodávky, aby zakázka nepropadla. Tím by armáda ztratila celou zakázku za 15 miliónů korun. Zbytek zakázky se měl dodat do poloviny ledna 2012,“ vysvětloval svůj postup před soudem Jiří Plášek. Pražská firma, která byla dodavatelem zakázky, podle státního zástupce v průběhu trestního řízení smluvní pokutu sama dobrovolně uhradila.

Jiří Plášek
Zdroj: ČT24

Inspekce prověřuje i další zakázky na základně

Trestní oznámení ve věci podala v červnu inspekce ministra obrany, která již od ledna vyšetřuje také zadávání dalších zakázek na bystřické základně. Ministr obrany Alexandr Vondra tehdy uvedl, že čtyři společnosti reprezentované dvěma dodavateli zde získaly jen za roky 2009 až 2010 zakázky ve výši 51 milionů korun. „Osmdesát pět procent zakázek zadával napřímo.To znamená, že obcházel zákon o zadávání veřejných zakázek a zadával je úzkému okruhu firem,“ říká mluvčí ministra obrany Jan Pejšek. Prověřování stovek zakázek potrvá ještě týdny až měsíce. Armáda už ale změnila systém zadávání zakázek. Tuto pravomoc sebrala velitelům, zakázky zadává centrálně.

Policie kromě toho také prověřuje údajné zneužívání prostor zámečku v Bystřici, kde základna sídlí. Plášek je prý dával bezplatně k dispozici svým známým a přátelům na různé oslavy. Vysvětloval to tím, že se snažil svým lidem kompenzovat často náročnou službu. Ani prověřování této kauzy není dosud uzavřeno. Plášek stál v čele základny od roku 1994, zproštěn funkce byl letos v lednu.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)