V Praze byly předražovány zakázky až o 60 procent

Praha - Několik zakázek pro magistrátní odbor městského investora, který má v Praze na starosti velké stavby, je předraženo až o 60 procent. Vyplývá to z magistrátních posudků. Kontrola zjistila předražení tří staveb vodovodní a kanalizační sítě za 360 milionů korun. Předražené ale mohou být zakázky v celkové hodnotě až 2,5 miliardy, informoval dnes náměstek pražského primátora Pavel Richter (TOP 09). Většinu vypsaných zakázek město zřejmě zruší.

Odbor městského investora nechal prověřit tři namátkově zvolená výběrová řízení. Jde o stavby v Radotíně, Velké Chuchli a ve Stodůlkách. Podle znaleckých posudků měla být cena tendru o 132 milionů korun nižší. „Zjištění, která byla v posudcích, jsou pro mě katastrofálním zklamáním,“ uvedl Richter. „Vypadá to, že zde jde o systémové předražování veřejných zakázek, jež nemohu tolerovat,“ doplnil. U dalších zakázek má město zatím jen podezření z prodražení.

Podle Richtera byly u předražených zakázek jednak vyšší ceny, než jaké je možné v současnosti na trhu získat, také pak bylo manipulováno s objemem prací, které měly být vykonány. Většina zakázek byla podle Richtera navíc zadávána způsobem, kdy město oslovilo asi dvě desítky vybraných firem. Z nich pak vylosovalo pět společností, které předložily nabídku. Takový systém podle něj nahrává tomu, aby se vylosované společnosti mezi sebou domluvily.

Předražené zakázky pražského magistrátu:

Praha-Radotín
Reálná cena: 74 800 000 Kč
Vítězná cena: 127 830 000 Kč

Velká Chuchle:
Reálná cena: 26 370 000 Kč
Vítězná cena: 42 420 000 Kč

Praha-Stodůlky:
Reálná cena: 126 700 000 Kč
Vítězná cena: 190 360 000 Kč

Magistrát neví, jak dlouho k předražování zakázek docházelo

„Posuzované zakázky byly projektovány v roce 2009 a 2010. Je to celý propojený systém. Konkrétní osobu a napojení firem musíme vypátrat,“ uvedl pro ČT24 náměstek primátora Tomáš Hudeček. Magistrát se tak dostal do paradoxní situace, protože zákon neumožňuje zakázku zrušit. „Budeme muset vyhlásit vítěze výběrového řízení a poradíme se s právníky, jak ten proces zarazit, protože pod takovéto věci se současná rada nemůže podepsat.“

Podle Hudečka zatím není jasné, jak velký rozsah předražené zakázky mají a kam až v historii sahají. „Na stůl jsme dostali zakázky, které byly zadány v roce 2009 a 2010. Je možné, že další analýzy ukážou, že tento systém tu běží tak dlouho, že nelze odhadnout zpětnou historii,“ dodal Hudeček.

Bém pochybení odmítá

Odbor městských investic v letech 2009 až 2010 vedl Jiří Toman. Po nástupu nového primátora Bohuslava Svobody musel z magistrátu odejít. Bývalý pražský primátor Pavel Bém pochybení přímo odmítl: „Dovolím si tvrdit, že je absolutně vyloučené, aby v tomto ohledu byl porušen zákon.“

„Magistrát hlavního města Prahy společně se všemi příspěvkovými organizacemi a obchodními společnostmi, které zřizuje, zaměstnává asi dvacet tisíc lidí. Za ty skutečně nemůže primátor nebo náměstek nést stoprocentní zodpovědnost. Snaha ušetřit je klíčová, ale přijde mi absurdní, aby náměstek pražského primátora vyřkl větu, že se jedná o rozkrádání veřejného majetku. A tu větu pan Hudeček říká na adresu svého koaličního partnera a současného primátora Svobody. Já být primátorem města, tak na pana Hudečka podám trestní oznámení.“

Hlavní město v loňském roce zadalo několik auditů podezřelých smluv. Kontrolován byl i odbor městského investora, který odpovídá za miliardové investice například při stavbě tunelového komplexu Blanka. První výsledky auditů by měly být začátkem dubna. Pražský magistrát teď připravuje výběrová řízení za skoro 10 miliard korun, vedení města slibuje, že tyto soutěže budou co nejvíc otevřené a maximálně transparentní.