Bývalý náměstek Kušnierz obviněný z korupce propuštěn z vazby

Praha - Vrchní soud v Praze propustil z vazby někdejšího ředitele Úřadu regionální rady Severozápad Petra Kušnierze, který je obžalován z korupce. Obžaloba bývalého náměstka ministra zemědělství viní z přijímání úplatku úřední osobou, hrozí mu až 12 let vězení. Rozsudek by měl být vynesen do konce března.

Případ začal razií, kterou policie udělala v březnu loňského roku v sídle regionální rady Severozápad. Kušnierz vinu od začátku popírá a tvrdí, že obžaloba proti němu nemá jediný přímý důkaz.

Podle obžaloby si Kušnierz společně s komplici řekl o úplatek ve výši 2,8 milionu korun. Obžalováno je celkem sedm lidí, ve vazbě zůstávají tři, kteří údajně zprostředkovávali desetiprocentní provizi z přidělených dotací u minimálně tří projektů.

Další tři lidé jsou stíháni na svobodě; jde o podnikatele, kteří na nabídku dotací za úplatek alespoň dočasně přistoupili. Jeden z nich potom kontaktoval policii. Podle obžaloby už skupina část úplatku inkasovala.

Pětačtyřicetiletý Kušnierz začínal jako vlakvedoucí v třídírně uhlí, pak pracoval v Německu na stavbě. V roce 1993 nastoupil na magistrát Mostu, dodělal si maturitu a stanul v čele odboru investic. Bylo to v době, kdy město vedl primátor Jiří Šulc (ODS), později ale musel kvůli pochybením odejít.

Petr Kušnierz u soudu
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

V úřednické kariéře pokračoval na ministerstvu školství, pak pracoval jako náměstek ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS). V roce 2009 jej ale Gandalovičův následník Jakub Šebesta odvolal, prý kvůli manažerským pochybením. Za několik měsíců Kušnierz nastoupil na dotační úřad.