Pod palubní deskou auta ležely drogy

Liberec – Při kontrole osobního auta u hranic s Polskem nalezli celníci pod palubní deskou ukrytý pervitin a tablety léku obsahujícího pseudoefedrin používaný k výrobě téže drogy. Tablety byly ukryté v igelitové tašce za odkládací schránkou, drogu nalezli policisté v loketní opěrce mezi předními sedadly. Jednatřicetiletý řidič i spolujezdkyně tak čelí hrozbě trestního stíhání, které je může dostat i do vězení.

Bílý focus mířící do vnitrozemí si celníci vytipovali dalekohledem, když přejížděl hranice. Cestovali jím dva lidé. „Celníkům svorně tvrdili, že nic nevezou. Jeli do Polska jen zakoupit zesilovač k reproduktorům do svého vozidla, ale nepořídili,“ uvedl mluvčí ústeckého celního ředitelství Jiří Nejedlý.

Ukázalo se však, že auto – byť na pohled prázdné – je ve skutečnosti značně plné. Pod palubní deskou bylo ukryto 2 032 tablet léku Sudafed, který obsahuje pseudoefedrin, z loketní opěrky mezi předními sedadly se potom vysypal bílý prášek a balíček s obdobnou látkou měla také spolucestující mladá žena v kapse. Podle policejního narkotesteru se jednalo o pervitin.

Řidiči i spolucestující hrozí trestní stíhání za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě, že se jejich případ dostane k soudu, hrozí jim až pětileté vězení.

Celníci a policisté v posledních dnech objevili hned několik pašeráků drog nebo pseudoefedrinu. V Lanžhotě na hranicích se Slovenskem zadrželi trojici mužů, která převážela stovky léků, z nichž lze vyrobit pervitin, u Hrádku nad Nisou v česko-polsko-německém trojmezí zase dopadla dva muže, kteří přes hranice převezli tisíce tablet obdobných léků.