Gymnázium v Brně chce opravit budovu, vydává proto dluhopisy

Brno - Své vlastní dluhopisy dnes začalo prodávat soukromé brněnské Gymnázium Pavla Křížkovského. Napodobilo tak státy nebo velké firmy. Neobvyklou cestou chce získat peníze na koupi a opravu školní budovy. Dluhopisy chce prodávat hlavně rodičům svých žáků nebo bývalým absolventům. Česká národní banka schválila program, ve kterém škola může vydat dluhopisy za 15 milionů korun.

Škola vydá dluhopisy se splatností pět, deset a patnáct let. Podle této doby budou odstupňované také úroky, které začínají na třech procentech. Hodnotu dluhopisu si zájemci zvolí sami - minimální částka je jedna koruna. Zakladatel gymnázia František Pospíšil doufá, že o obligace projeví zájem rodiče současných žáků či absolventi školy.

Gymnázium si budovu na rohu ulic Kristenova a Chaloupky, kterou si nyní chce koupit, původně pronajímalo od městské části Brno-Komín. Ta ale prý neinvestovala do oprav. „Gymnázium zaplatilo na nájemném takřka pět milionů korun, tyto peníze se zpět do budovy nikdy nevložily, i když to bylo smluvně dohodnuto,“ řekl Pospíšil.

V té době gymnázium zvažovalo, že nemovitost koupí za peníze sponzorů a investorů, kteří ale nyní svou dřívější ochotu ztratili. A získat půjčku je v době dluhové krize stále obtížnější. Jenomže oprava budovy je čím dál potřebnější – kvůli staré střeše do školy zatéká a vyměnit už zoufale potřebují také okna. Splácet dluhopisy chce soukromé gymnázium ze školného, kromě toho chce nabídnout některé prostory k pronájmu.

„Pro nás, lidi z kapitálového trhu, je to trošku rarita, je to taková první vlaštovka. Ale samozřejmě je to umožněno tím, že gymnázium je soukromé,“ okomentoval krok gymnázia finanční analytik ze společnosti Cyrrus Tomáš Kunčický.

Podnikové dluhopisy obecně zažívají v Česku boom od začátku finanční krize v roce 2008. Od té doby totiž pro řadu firem začalo být obtížné získávat úvěry od bank. Podle dat ČNB bylo ke konci roku 2010 vydáno podnikových dluhopisů za 173 miliard korun, na konci roku 2008 to bylo jen 82 miliard.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)