Podzemí strakonického hradu je zamořené chemikáliemi

Strakonice - Do sklepení hradu ve Strakonicích už se jen tak někdo nevypraví. Po desítky let, ještě za minulého režimu, se do něj totiž ukládaly jedovaté chemikálie. Celé podzemí je proto nebezpečnými látkami zamořené a pro město představuje ekologickou hrozbu. Navíc až teprve teď se látky začaly likvidovat.

V hlavní přístupové chodbě je cítit zápach, člověka zde po chvíli začnou pálit oči. Dělníci zde proto pracují v rouškách a respirátorech. Technici měří koncentrace látek v zemi i v ovzduší, pokud údaje přesáhnou limit, práce se přeruší. „Laboratoř neustále odebírá vzorky a hodnotí situaci,“ vysvětlil zástupce stavební firmy Jiří Kapoun.

Dělníci začali z chodeb odstraňovat desítky tun kontaminované zeminy, přesné množství ale zatím nedokázali určit. Likvidace jedovaté hlíny přijde asi na dvaadvacet milionů korun. Peníze Strakonice přebírají ze státní pokladny i z evropských fondů. Podle místních byly hradební chodby časovanou bombou. V podzemí stály desítky rozpadajících se sudů, vytékala z nich barevná látka.

Podzemní chodby lákaly další průzkumníky, záchranáři tady zasahovali i v 80. letech. Původně hospodářské sklepy hradu se po druhé světové válce staly skladem nebezpečných látek. Uvnitř bylo DDT i sudy s arzenem. Pokud nenastanou komplikace, firma ukončí sanaci podzemí letos v červnu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)