Chodov chce sloučit základní školu se ZUŠ

Chodov (Sokolovsko) – Mít spojenou základní uměleckou školu se základní školou je neobvyklé, ale radním Chodova na Sokolovsku se takový nápad líbí. Město tak má ušetřit část peněz za provoz ZUŠ, její provoz by přitom neměl být omezen. Učitelé z umělecké školy se však bojí, že sloučení má být pouhou předehrou k úplnému zrušení ZUŠ. Ředitelka se navíc obává toho, že zařízení přijde o evropské peníze.

Základní umělecká škola v Chodově patří mezi největší v Karlovarském kraji, na hodiny čtyř uměleckých oborů dochází přes 500 dětí. Nadále by však měly docházet do areálu jedné z městských základních škol – do dnešní jídelny. Po ročním zvažování to navrhla školská komise chodovské radnice. Město slibuje mladým umělcům víc prostoru a přitom ušetří za rekonstrukci a rozšíření stávající budovy. „Současný odhad je kolem deseti, dvanácti milionů korun v komfortně vybaveném areálu pod jednou střechou,“ shrnul starosta Josef Hora.

Plán města se ale nelíbí zaměstnancům ZUŠ ani rodičům jejích žáků – a to hned z několika důvodů. První je spíše procedurální. „Vedení školy nebylo o takovém záměru rady města informováno předem,“ poukázala ředitelka Ilona Juhásková. Především se ale lidé bojí, že umělecká škola postupně zanikne. „Už nebudeme soběstnační, budeme na někom závislí,“ poukázal učitel Zdeněk Hranička. Podle jeho kolegy Eduarda Bartůška navíc budou umělci muset opustit zázemí, které dlouho budovali.

Jde i o finance. Ředitelka upozornila, že škola bude muset vracet evropské dotace, které získala na vybavení nahrávacího studia. To ale radnice odmítá. „Tato záležitost by byla řešitelná, z toho paní ředitelka nemusí mít obavy,“ prohlásil starosta Josef Hora.

Město chce bývalou školní jídelnu nejprve zrekonstruovat. Umělecká škola by se do ní mohla nastěhovat v září 2013.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)