V Chotyni se bojí protržení rybníka, jeho majitelka se nestará

Liberec - V Chotyni na Liberecku řeší problém, co s poničenou hrází rybníka v místní části Grabštejn. Podle místních je jen otázkou času, kdy se protrhne. Obci ale patří jen jeho část, a tak ho nemůže nechat kompletně opravit. Spolumajitelka rybníka totiž s nikým nekomunikuje.

Část stěny rybníka zpevňují těžké stroje. Hráz by ale nutně potřebovala kompletní rekonstrukci. Při každé větší vodě lidé v okolí trnou, jestli vydrží.

Chotyně ovšem vlastní jen tři šestnáctiny rybníka. Zbytek získala v restituci Jitka Pourová. Původem Češka žijící ve Švýcarsku. Chotyně jí za rybník nabízela 300 tisíc korun. Majitelka ale na žádnou nabídku nereaguje a obec tak může na kompletní opravu a odbahnění zapomenout. „Chtěli jsme, aby byl rybník v našem vlastnictví, abychom ho nechali opravit. Na to se daly sehnat peníze. A myslím, že ještě i dají,“ říká starostka Chotyně a Grabštejna Jana Mlejnecká.

Do sporu se vložil Liberecký kraj. I podle něj je hráz v dezolátním stavu. Odpovědi se ale nedočkal. „Zákony dnes mluví jednoznačně – soukromý majetek je nedotknutelný,“ konstatuje hejtman Stanislav Eichler.

Jitka Pourová nekomunikuje ani se státem. Přes její pozemky má přitom vést silnice 1/35 do Polska a Německa. Po letech marného vyjednávání stát zahájil vyvlastnění. Jitku Pourovou se nepodařilo zkontaktovat ani štábu ČT. Restituentka vlastní většinu katastrálního území Grabštějna (něco přes 200 hektarů) a také několik objektů. O nic se podle místních nestará.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)