Majitelé sbírky usnadnili v Havlíčkově Brodě zlodějům práci

Havlíčkův Brod – Obrazy ze soukromé sbírky v Havlíčkově Brodě ukradli neznámí zloději, škoda je přes milion korun. Majitelé nabídli za dopadení škůdců odměnu, nenechavcům ale vlastně sami pomohli, díla nebyla totiž řádně zaevidována. Pokud chybí fotodokumentace, zloději mohou poměrně snadno obrazy zpeněžit na černém trhu.

Jména známých českých autorů, jako jsou Max Švabinský nebo Bohuslav Reynek, figurují na seznamu odcizených obrazů. Díla zmizela v neděli během dne z podkrovní místnosti kancelářské budovy v Havlíčkově Brodě. „Vylomili zámek a vytrhli mříž,“ uvedl spolumajitel obrazů Pavel Švec a mluvčí Policie ČR Havlíčkův Brod Jana Mazourová doplnila: „Odcizili nejméně 66 kusů zarámovaných obrazů s různou tématikou od různých autorů. Škoda byla vyčíslena na víc než jeden milion korun.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Podle policie vnikli zloději do domu přízemní větrací šachtou a přes sklep také svůj lup vynosili. S tím ale nesouhlasí majitel budovy, některé obrazy by se podle něj do šachty ani nevešly. Sám se přiklání k variantě, že se mu mstí někdo z nájemníků, který má klíč od brány i hlavního vchodu. „Moje teorie pramení z toho, že někteří lidé mají zájem o tento dům a o tyto pozemky,“ dodal Pavel Švec.

Ukradené obrazy většinou končí na černém trhu, případně v aukčních síních, ale podle fotodokumentace se většinou dají snadno dohledat, a tak lze i dopadnout zloděje. Tentokrát však majitelé kradená díla ofocená neměli a ani si nevedli přesnější evidenci sbírky. „Ti zloději to mají tímto určitě ulehčené. Všichni majitelé cennějších děl by si měli takovou dokumentaci vést,“ uzavřel Aleš Veselý z Galerie výtvarného umění Havlíčkův Brod.

Majitelé nabízejí za dopadení pachatelů odměnu. Vyzývají všechny, kteří se pohybovali v neděli mezi osmou a šestnáctou hodinou po Nádražní ulici a všimli si něčeho podezřelého ve dvoře nebo otevřené brány, aby kontaktovali policii.