Stát předal orlickohorské Rokytnici milionový majetek

Rokytnice v Orlických horách (Rychnovsko) – Kapli Panny Marie a pozemek pod pomníkem vojáků padlých v první světové válce předal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) městu Rokytnice v Orlických horách. Celkem se hodnota majektu přibližuje milionu korun, kaple původně patřila německé obci Údolíčko, která po odsunu zanikla. Rokytnice o majetkový převod usilovala několik let.

Kaple Panny Marie postavená v roce 1866 ze sbírky mezi obyvateli Údolíčka je považována za symbol česko-německého smíření. „O převod kaple jsme usilovali několik let, jsme rádi, že se nám ji povedlo opravit, zapsat mezi kulturní památky a získat do vlastnictví,“ poukázal rokytnický starosta Petr Hudousek.

V roce 1999 prošla tehdy zchátralá kaple generální rekonstrukcí, na kterou přispěli místní rodáci žijící dnes v Německu, od roku následujícího je znovu vysvěcena, loni se dostala na seznam kulturních památek. Na bohoslužby se dnes ke kapli občas sjíždějí i rokytničtí rodáci z Německa.

Kromě kaple získala Rokytnice v Orlických horách také pozemek o rozloze 63 metrů čtverečních. Leží pod pomníkem obětí první světové války v místní části Horní Rokytnice. Pomník samotný je v majetku města.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)