Po 15 letech vzniknou na Desné protipovodňová opatření

Šumperk – U konce je takřka nekonečný spor o podobu protipovodňových opatření ve třech obcích u řeky Desné na Šumpersku. Obce poničila před patnácti lety povodeň, od té doby jejich starostové jednali s Povodím Moravy o tom, jakým způsobem se ochránit před další velkou vodou. Stavba protipovodňových opatření má začít v příštím roce, náklady se odhadují na 150 milionů korun.

Téměř patnáct let se starostové a Povodí Moravy dohadovali o způsobu zklidnění dvouapůlkilometrového úseku řeky Desné mezi Červeným dvorem a soutokem s řekou Mertou. Leží v něm hned tři obce – Rapotín, Vikýřovice a Petrov nad Desnou. Starostové usilovali o to, aby výstavba protipovodňových opatření řeku a její břehy příliš nezměnila. Povodí naopak uvažovalo o velkých betonových stavbách vhodných i proti stoleté vodě. Nakonec obce dosáhly svého – opatření budou blízká přírodě.

Základem opatření mají být odlehčovací ramena, do kterých se voda při vzestupu hladiny rozlije. Dále vznikne nový poldr a drobné úpravy čekají i koryto samotné Desné. V plánu je systém zídek a hrází, jejich výška však nemá přesáhnout jeden metr. Obce budou prostřednictvím plánovaných opatření chráněny až před padesátiletou vodou.

Zakázka za 150 milionů korun se má rozeběhnout vzápětí. Ještě v březnu chce Povodí Moravy vypsat výběrové řízení na zpracování projektu. Stavba by potom měla začít v průběhu příštího roku.

Desná poničila okolní obce v roce 1997, zdaleka však nešlo o poslední povodeň. Podle tiskové mluvčí Povodí Moravy Veroniky Slámové vznikly jen v letech 2007 až 2010 na Desné a Hučivé Desné škody ve výši 37,6 milionu korun.

Telefonát Radky Štědré (zdroj: ČT24)