Vrtulníky zamíří i do liberecké nemocnice

Liberec – Heliport umožňující noční provoz i přistávání těžkých vojenských vrtulníků o hmotnosti 6,5 tuny chce postavit ve svém areálu liberecká nemocnice. Přistávací plocha bude stát 30 milionů korun. Stavba začne po letech odříkání kvůli nedostatku peněz. Nyní už nemocnice nemá na výběr – buď desítky milionů najde a nejpozději v příštím roce zahájí stavbu heliportu, nebo přijde o status traumacentra.

Nemocnice zvažovala několik variant umístění heliportu, nakonec se rozhodla pro parčík mezi pavilony chirurgie, stravování a starou internou. Alternativou byla zejména plocha nad stravovacím traktem. „Plocha nad stravovacím traktem by stála 43 milionů a zhruba na tři měsíce omezila provoz pavilonu, proto jsme doporučili levnější variantu nad parčíkem,“ řekl generální ředitel nemocnice Jiří Veselka. Rozhodnutí ale bude muset ještě prověřit dozorčí rada, která schvaluje všechny investice nad 20 milionů korun.

Stavba heliportu je naplánována na první čtvrtletí roku 2013, nyní zahájí výběr dodavatele a bude shánět stavební povolení. Přípravu projektu financuje nemocnice ze svého, kdo zaplatí realizaci, však zatím není jasné. „Budeme jednat o dotaci s krajem,“ dodal Veselka.

Díky přistávací ploše přímo v areálu nemocnice propojené navíc tunelem s pavilonem chirurgie se zásadně zrychlí pomoc kriticky ohrožených pacientů. Dnes vede jejich cesta z vrtulníku na operační sál přes liberecké letiště, odkud je do nemocnice převážejí sanitky. „Cesta i s překládáním pacientů trvá deset až 15 minut. Zvlášť u těžce zraněných pacientů může složitá přeprava ohrozit jejich život nebo zhoršit zdravotní stav,“ upozornil ředitel krajské záchranné služby Stanislav Mackovík.

Krajská nemocnice Liberec je s tisíci lůžky největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Jeho traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země, ročně provedou liberečtí lékaři na 20 tisíc operací. Nemocnice je akciovou společností – majoritním vlastníkem je kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec.