V Ostravě se množí útoky na policisty

Ostrava - Útoků na policisty rapidně přibývá. Na Ostravsku jde téměř o stoprocentní nárůst. Agresivní jsou nejčastěji opilci. V uplynulých dnech řešili policisté hned tři napadení svých kolegů.

Agresivitu opilců zažil na vlastní kůži i policista Lubomír Pavlica. Nad ránem vyšetřoval před panelákem šarvátku mezi dvěma dvacetiletými mladíky a jeden z nich se na něj z ničeho nic vrhl. „Praštil mě do ramene a kopal kolem sebe,“ vzpomíná napadený policista.

Než mladíka převezli na záchytku, stihl vytrhnout policistovi z ruky vysílačku a praštil s ní o zem. Pak se do ní zcela nepochopitelně zakousl.

Útoky na policisty v posledních letech prudce rostou. Jen v Ostravě loni vyšetřovali 41 takových případů, což je skoro o sto procent víc než předloni. „Mladí lidé nemají strach z uniformy, neznají mantinely. Tlak na mládež je minimální,“ popisuje sociolog z Ostravské univerzity Lubor Tvrdý.

Kopance, plivance a vulgární nadávky většinou opilých výtržníků řešily v uplynulých hodinách také další dvě policejní hlídky. Za trestný čin násilí proti orgánu veřejné moci hrozí až dvanáct let vězení.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)