Demolice Rudého práva obtěžuje místní hlukem a prachem

Praha - Už více než půl roku obtěžuje lidi z okolí pražského Masarykova nádraží hluk a prach z demolice někdejší budovy Rudého práva. Místní si stěžují, že se staveniště málo kropí, zmizet by podle nich měly i drtičky suti. Investor, společnost Penta, se brání – demolice probíhá co nejšetrněji a navíc starousedlíci, stejně jako majitelé domů, dostanou finanční kompenzaci.

Větrat v bytech u staveniště v ulici Na Florenci nelze. Nadzemní část bývalé budovy bývalého Rudého práva už je zdemolována, prachu a hluku ale neubylo, bourají se totiž suterény a stavební firma navíc na staveništi používá drtičky místo toho, aby suť zpracovávala jinde. Společnost Penta, prohlašuje, že dodržuje jak pracovní dobu, tak i limity hluku a prašnosti. „Stavba je neustále skrápěna, devadesát pět procent materiálu se drtí mimo,“ tvrdí ředitel realitní divize firmy Petr Palička.

Stavební úřad Prahy 1 nechává demoliční práce pravidelně kontrolovat. „Každý měsíc vyžadujeme předložení studie hlukové zátěže i prašnosti. Nikdy jsme nenašli žádné pochybení,“ říká vedoucí stavebního úřadu Prahy 1 Oldřich Dajbych.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Za sníženou kvalitu bydlení si nájemníci na Pentě vymohli několikamilionovou finanční kompenzaci, městská část zase opravu domů za skoro 4 miliony korun. Starousedlíkům ale peníze nestačí. Kromě stavebníka si stěžují i na městskou část. Prý je málo informuje o průběhu stavby a investorovi měla klást tvrdší podmínky. Úřad nepovažují za dobrého správce a usilují o privatizaci bytů. „Domáhat se privatizace nátlakem a neúměrnými stížnostmi považuji za vysoce účelové jednání,“ podotkl k tomu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký /TOP 09/.

Demoliční práce skončí v květnu, bagry a drtičky pak vystřídají jeřáby a míchačky betonu. Na místě bývalého sídla Rudého práva vyroste obchodně-administrativní komplex. Stavba by měla být hotová na začátku příštího roku.