O zakázce za 160 milionů rozhodne losovačka

Kralupy nad Vltavou – Nechvalně známou losovačkou chce vedení Kralup nad Vltavou vybrat firmu, která má stavět novou budovu radnice. Přitom právě tento způsob výběrových řízení má být už od dubna novelou postaven mimo zákon. Navíc opozice tvrdí, že projekt je předražený a město se kvůli stavbě bude muset zadlužit.

Bývalý obchodní dům Máj se promění v moderní budovu, kde bude sídlit městský úřad. O zakázku za téměř 160 milionů je velký zájem. Do výběrového řízení se přihlásilo 26 zájemců. Aby si radnice ulehčila práci s vyhodnocením, rozhodla se zúžit počet firem náhodným losováním. „Snížením počtu účastníků se vyhneme problémům s odvoláváním,“ brání rozhodnutí radnice místostarosta Marek Czechmann.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o největší zakázku v novodobé historii města, očekával bych, že zhotovitele nebudeme vybírat takovým netransparentním způsobem,“ kritizuje opoziční zastupitel Kralup Antonín Seidel. „Jasně se řeklo, že losovačky se už dělat nebudou. A my v polovině března losovačku uspořádáme,“ dodává.

Bývalý obchodní dům Máj v Kralupech nad Vltavou
Zdroj: ČT24

Od prvního dubna bude losování při výběrových řízeních zakázané. Podle kritiků při něm často dochází ke zneužití a machinacím. Podle kralupské radnice má ale tento způsob i své výhody - umožní například začít se stavbou co nejdřív.

Původně měla přestavba obchodního domu Máj na městský úřad stát 90 milionů. Teď se předpokládaná částka šplhá až téměř ke 160 milionům včetně dalších nákladů například na přestěhování archivu nebo hudební školy. „Nejvíc mi vadí, že si budeme muset vzít zhruba padesátimilionový úvěr,“ dodává Seidel.

Nová radnice je pro město nutností. Teď sídlí kralupský úřad ve třech různých budovách, ve dvou z nich dokonce musí platit nájem.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)