Letošní kruté mrazy zdecimovaly včelstva

Bublava - Včelaři počítají ztráty po nebývale mrazivé zimě. Třeba na úpatí Krušných hor kvůli dlouhodobě nízkým teplotám vyhynuly chovatelům celé úly. Včelaři mluví o velkých škodách a zmařeném úsilí.

V krutých mrazech se včely nedostaly k zásobám sladu, který si zakonzervovaly do plástů. Problém způsobily únorové mrazy. Hluboko pod nulu padala rtuť teploměru téměř dvacet dní. Celý týden až pod rekordních mínus 30 stupňů Celsia. „Takové teploty dlouho za sebou nebyly minimálně 40 let. Samozřejmě to škodilo lidem i přírodě,“ popisuje spolupracovník ČHMÚ Rudolf Kovařík.

Kraj finančně pomáhá hlavně začínajícím včelařům. Pokud by se ukázalo, že zima dostala do vážných problémů i ty zkušené, nabídne pomoc i jim. „Upravily by se podmínky čerpání příspěvků tak, aby mohli i stávající včelaři z těchto peněz pořizovat nová včelstva,“ slibuje mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Z okolí Krušných hor sníh mizí pomalu. Důkladná jarní prohlídka úlů chovatele teprve čeká. Přesný rozsah škod proto budou znát krušnohorští včelaři až v průběhu dubna.

Reportáž Antonína Brutštíka (zdroj: ČT24)