Sportovci v Havlíčkově Brodě si zřejmě připlatí

Havlíčkův Brod – Sportovci z Havlíčkova Brodu se už o střechu nad hlavou bát nemusí. Možná si ale připlatí na příspěvcích. Původně měli vrátit dotaci 27 milionů. Nakonec se jim podařilo částku srazit na zhruba 4 miliony - i tak ale musí tělovýchovná jednota začít otáčet každou korunu.

Nejmodernější softbalový stadion v Evropě stojí v Havlíčkově Brodě. Před pěti lety ho dostavěli a opravili zároveň další nevyhovující prostory pro sportovce ve městě. V loni našel  finanční úřad pochybení ve výběrovém řízení a nařídil vrátit 27 milionů korun i s penále. Po odvolání TJ Jiskra se částka sice snížila, ale i tak dělá sportovcům problémy. „Jsme povinni vrátit 3,5 milionu dotace a k tomu se váže penále 900 tisíc korun,“ popisuje předseda TJ Jiskra Luděk Hlaváč.

Jenže to znamená polovinu peněz, které Jiskra ročně potřebuje na pokrytí provozních nákladů. Pokutu navíc musí splatit do týdne. Na okamžité zaplacení ale nemá.

Téměř 2 000 sportovců sdružených v šestnácti oddílech sice nepřijde o střechu nad hlavou, ale i tak se jich špatná ekonomická situace tělovýchovné jednoty dotkne. Uvažuje se o zvýšení příspěvků pro dospělé sportovce. „Nemůžeme přestat topit, nemůžeme sportovce poslat domů se umýt. Musíme uvažovat reálně,“ popisuje Hlaváč. „Budu navrhovat zastupitelstvu města takové usnesení, aby vyšlo vstříc Jiskře a veškeré sporty v Havlíčkově Brodě zůstaly zachovány,“ uvedl starosta města Jan Tecl.

O osudu největší tělovýchovné jednoty na Vysočině budou zastupitelé Havlíčkova Brodu rozhodovat 16. dubna. Jestli si Jiskra peníze půjčí a nebo prodá část majetku, zatím není jasné.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)