Kraj zpochybnil „zavíračkovou“ vyhlášku v Aši

Aš - Karlovarský krajský úřad zpochybnil vyhlášku města Aš, která reguluje provozní dobu restaurací a barů. Podle kraje totiž není přesně jasné, od kdy a jak podnikatelé vyhlášku porušují. Je to první případ, kdy hejtmanství takhle rozhodlo. A mohl by to být precedens i pro ostatní města.

Vyhláška v Aši od loňského září přesně stanoví časy v kolik hodin musí zavírat restaurace a bary. Provozovatelům jinak hrozí pokuta. Podle kraje ale z dokumentu není jasné, od jaké chvíle už podnikatelé nařízení porušují. „Vyhláška totiž nestanovuje, co je konec provozní doby. Zda je to okamžik, kdy končí obsluha podniku, uzavření podniku, nebo výzva směrem k hostům, aby provozovnu opustili,“ vysvětluje mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Kraj tak reagoval na stížnost jednoho z ašských podnikatelů, který nesouhlasí s udělením pětitisícové pokuty. Dostal ji za to, že strážníci 45 minut po zavírací době v baru našli bavící se hosty. Krajský úřad městu rozhodnutí o pokutě vrátil s tím, že je neopodstatněné.

S verdiktem kraje vedení města nesouhlasí. Podle starosty Dalibora Blažka navíc město převzalo vyhlášku od radnice v Břeclavi a schválil ji i Ústavní soud. „Kraj a priori, jakmile se k němu někdo odvolá, ruší všechna rozhodnutí jenom ze strachu, aby nedošlo k soudnímu sporu,“ myslí si Blažek.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí Karlovarského kraje by tak mohlo znamenat precedens pro desítky dalších měst, která mají podobnou vyhlášku. „Doporučoval bych obcím, aby v tomto smyslu vyhlášku změnily, upřesnily, aby se nestávalo do budoucna, že se další podnikatelé budou na tuto formální závadu vymlouvat,“ říká právník Martin Tocik.

Radnice v Aši po rozhodnutí kraje nakonec vyhlášku změní. Konec provozní doby stanoví tak, že v uvedenou hodinu už v restauraci nesmí být žádný host.