Seniorka půjčila sousedům peníze, oni prodali její byt

Olomouc - Sousedský spor řeší olomoucký soud. Marie Hejdová z Olomouce tvrdí, že půjčila peníze svým sousedům. Muž a žena jí ale dluh nesplatili. Ženě se navíc za pomoc odvděčili tím, že prodali její byt.

Na začátku bylo přátelství starší ženy s novými sousedy. Na konci zůstala podvedená důchodkyně se statisícovým dluhem. Marie Hejdová z Olomouce doplatila na svoji důvěřivost - když sousedé loni potřebovali peníze, Marie Hejdová jim půjčila, přestože se kvůli tomu sama zadlužila.

Muž, který vystupoval jako právník, jí pak nabídl pomoc při vyřízení restitučních nároků. Místo toho ale seniorku přiměl podepsat smlouvu o prodeji jejího bytu. „Obstoupili mě na poště z jedné i z druhé strany. Vůbec jsem nevěděla, co podepisuji,“ vzpomíná podvedená seniorka. Na to, že byt je prodaný, přišla náhodou její dcera.

Případem se dnes začal zabývat Okresní soud v Olomouci. "Jsou trestně stíhaní jako spolupachatelé pro zločin podvodu dílem dokonaný a dílem nedokonaný. Obžalovaný je stíhán vazebně, obžalovaná na svobodě – oba jsou ohroženi trestem odnětí svobody až na osm let,“ vyjádřil se předseda soudního senátu Michal Jelínek.

Obžalovaní svalovali vinu jeden na druhého. Michal Sigmund tvrdil, že jeho bývalá partnerka Ivana Záhumenská si od Marie Hejdové půjčila peníze a zosnovala také prodej jejího bytu. Záhumenská ale naopak vypověděla, že ji ke všemu přinutil právě Sigmund. Soud dnes hlavní líčení odročil.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)