Vyšebrodské opatství převzalo kostel v H. Dvořišti

Horní Dvořiště/Vyšší Brod (Českokrumlovsko) - Kostel svatého archanděla Michaela v Horním Dvořišti získali do majetku vyšebrodští cisterciáci. Stát jim památku v účetní hodnotě 1,6 milionu korun převedl bezúplatně. V majetku státu byla stavba téměř sedm desetiletí. Na údržbu a opravu ale státní správci neměli peníze. Ty se nenašly ani v pokladně ministerstva kultury, to proto nakonec souhlasilo s bezúplatným převodem zpátky na církev.

Kostel v pohraničí získal stát do majetku za druhé světové války. „Kostel byl zhruba před 15 až 20 lety renovován. Na obnovu byly použity i nemalé finanční prostředky z darů bývalých farníků a obyvatel Horního Dvořiště, kteří nyní žijí v Rakousku. V současné době kostel potřebuje opravu šindelové střechy,“ upřesnil.

Původně byl kostel nabízen římskokatolické farnosti, která nabídku prostřednictvím nadřízeného orgánu - Biskupství českobudějovického - odmítla. Následně pak o kostel projevila zájem obec Horní Dvořiště a vyšebrodské opatství. Vzhledem k charakteru stavby a s ohledem na původní vlastnictví byl kostel převeden opatství s tím, že nadále bude sloužit k bohoslužbám a ke konání koncertů.
 
„Je to samozřejmě o starost více, ale zase podnikneme takové kroky, abychom kostel nějakým způsobem zachránili. Už před lety jsme se spolu s rodáky angažovali na jeho obnově,“ řekl vyšebrodský převor Justin Berka. Věří, že se opatství podaří získat na obnovu šindelové střechy peníze.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pro Horní Dvořiště je podle starosty Zdeňka Keményho podstatné, že kostel má majitele, který může žádat o dotace na obnovu. "My jsme se ho snažili získat do našeho majetku, což se nepovedlo, s tím jsme se smířili. Podstatné je i to, že s opatstvím máme dobré vztahy. Pro obec, jež měla poslední čtyři roky kostel ve výpůjčce, se podle něj nic nemění. Bohoslužby zajišťovala vyšebrodská fara.

První písemná zmínka o kostele je z roku 1252. Kostel byl založen Vokem z Rožmberka. Stavba byla dokončena v roce 1511, v roce 1738 kostel vyhořel. Od roku 1658 je farnost pod patronátem cisterciáckého kláštera. Kostel s hranolovou jednopatrovou věží stojí na jihovýchodním konci náměstí, na pozemku bývalého hřbitova. Kněžiště je gotické, ostatní části se datují do doby baroka. Nejstarší známý zvon je z roku 1773. V kostele se nachází vzácné barokní varhany.