Policie: Když děti zemřely, řidič neměl epileptický záchvat

Hradec Králové – Policie ukončila vyšetřování tragické dopravní nehody, která se stala loni v listopadu v Hradci Králové. Řidiče, kterého z nehody viní, prohlásili vyšetřovatelé za plně odpovědného. Automobil tehdy při divokých manévrech na přechodu pro chodce srazil čtyři lidi – dvě děti, které nehodu nepřežily, a jejich prarodiče, kteří utrpěli zranění. Řidič tvrdil, že v době nehody prodělal epileptický záchvat.

Tříletý a pětiletý chlapec podlehli v listopadu následkům neobvyklé dopravní nehody – narazil do nich fiat, který vysokou rychlostí couval. Když vjel do přilehlé křižovatky, změnil směr jízdy, sražené děti opět přejel, následně vjel na chodník a čelně narazil do zdi. „Nikdo nechápe, co tady mohl předvádět. Byly to hrozné pocity,“ řekla ČT po nehodě svědkyně. Čtyřicetiletý muž, který v době nehody seděl za volantem, později tvrdil, že děti neviděl a tragédii si nepamatuje, protože měl epileptický záchvat.

Policie proto prověřovala řidičův zdravotní stav. Nyní však policejní mluvčí Ivana Ježková uvedla, že znalci epileptický záchvat v době nehody vyloučili. „Z vyšetřování a zejména ze znaleckých posudků z oborů neurologie, psychiatrie, psychologie, dopravy a soudního lékařství jasně vyplývá, že muž je za své jednání plně trestně odpovědný,“ uvedla mluvčí.

Řidič, který v Hradci Králové srazil dvě děti
Zdroj: ČT24

Vyšetřovatel zaslal 14. března hradeckému státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti, za který mu při současné kvalifikaci hrozí až šestileté vězení. Krátce po nehodě přitom policie případ kvalifikovala podle jiného odstavce příslušného paragrafu, vzhledem ke dvěma mrtvým po dopravní nehodě by mu tak hrozilo až desetileté vězení, nyní však klasifikaci zmírnila. To se ale ještě může změnit. „Přesná kvalifikace bude záviset na posouzení celé věci soudem,“ podotkla mluvčí Ježková.

Způsob, kterým policie zhodnotila řidičův čin, však ostře kritizoval otec chlapců, kteří při nehodě zahynuli. „Co horšího by musel ještě provést, než usmrtit svojí šílenou jízdou dvě děti, aby byl jeho čin kvalifikován jako hrubé porušení zákona o bezpečnosti dopravy, na něž odkazuje odstavec čtyři, kde je maximální sazba deset let?“ řekl.

Obviněný řidič čeká na soud ve vazbě.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Paragraf 143 trestního zákoníku

Policie obvinila řidiče podle paragrafu 143 trestního zákoníku, který se vztahuje na usmrcení z nedbalosti. Vztáhla na něj druhý odstavec, který ukládá trest jednoho roku až šesti let vězení tomu, kdo neúmyslně zabil tím, že „porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona“. Otec dětí, které nepřežily nehodu, však prosazuje obvinění podle čtvrtého odstavce téhož paragrafu. Ten se vztahuje na úmrtí z důvodu porušení „zákonů o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony“, pokud tak způsobí smrt nejméně dvou osob. Čtvrtý odstavec se trestá třemi až deseti lety.