Koalice v Ústí se dnes definitivně rozpadla

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem se dnes večer definitivně rozpadla městská koalice. Zůstala z ní jen nejsilnější ČSSD, která si prosadila odvolání dvou náměstků za ODS. Třetí koaliční stranou byla Strana zdraví, sportu a prosperity(SZSP). Pomohly jí k tomu hlasy zastupitelů za KSČM a TOP 09, ti ale odmítají, že tak vznikla nová koalice. Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera řekl, že nyní bude ČSSD podporu pro návrhy shánět jednotlivě.

Koalice se rozpadala prakticky od začátku letošního roku a mezi ČSSD a zbylými dvěma koaličními stranami vyrostla zřetelná komunikační bariéra. Začátkem března začala média spekulovat, že se rodí nová koalice, v níž ČSSD nahradí zastupitelé za TOP 09. Ti to ale ve středu večer odmítli a na dnešním zastupitelstvu hlasovali společně s komunisty pro návrh rozpočtu, který předložila ČSSD. 

Po čtyřhodinovém jednání už se zdálo, že rozhádaná koalice zatím zůstane, ale na samém konci přišel další zvrat. „Už na prvním zastupitelstvu jsme konstatovali nekompetentnost paní náměstkyně Heleny Kubcové a myslíme si to i teď,“ řekl lídr TOP 09 Jakub Zavoral a vzápětí navrhl náměstkyni za ODS odvolat. ČSSD vzápětí navrhla i odvolání druhého náměstka Jana Řeřichy (ODS). Obojí pak zastupitelstvo schválilo hlasy všech jedenácti zastupitelů za ČSSD a všech pěti komunistů a hlasy potřebné k většině dodali i čtyři z pěti členů TOP 09. 

Rada města bude devítičlenná, ČSSD tam bude mít pět zástupců

Zatímco po hlasování o rozpočtu Řeřicha vstal a křičel do vypnutého mikrofonu, teď už byl klidný. „Mám smíšené pocity, ale převládá ve mně uvolnění. Moje rodina těžko nesla útoky, které se v poslední době množily,“ řekl po odvolání Řeřicha. „Doufám, že se pan primátor konečně ujme práce tak, jako ti primátoři před ním a co jsem za něj musel dělat já, začne dělat sám,“ dodal. Naštvání nedala znát ani Kubcová. „Na rozdíl od pana Karla Gotta jsem to čekala,“ prohlásila.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Primátor sedmého největšího města České republiky Vít Mandík (ČSSD) bude mít nyní jen jednoho náměstka, svou stranickou kolegyni Zuzanu Kailovou. Zbylí radní za ODS a SZSP zatím zůstávají v radě města, v ní ale budou mít už jen menšinu. Rada bude devítičlenná, pět zástupců tam bude mít ČSSD, tři ODS a jednoho SZSP. Hlasování pro odvolání náměstků nelze interpretovat jako vznik nové koalice, řekli shodně lídři TOP 09 a KSČM Jakub Zavoral a Květoslava Čelišová. „Z koalice zůstane jen ČSSD a podporu pro návrhy budeme shánět operativně,“ řekl už před hlasováním předseda ústecké ČSSD Arno Fišera. 

ČSSD má v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů, ODS devět, po pěti mají TOP 09, SZSP a KSČM. Zbylé dva mají Severočeši.cz, jejich hlasy ale ve většině možných koalic nic neřeší.