Zvonaři odlili další dva zvony pro pražskou katedrálu

Brodek u Přerova – Poslední dva zvony pro pražskou katedrálu odlili brodečtí zvonaři pod dohledem zástupců Metropolitní kapitoly u svatého Víta. Menší zvony pojmenované Ježíš a Panna Maria těžké 200 a 100 kilogramů doprovodí na cestě do Prahy tunového Dominika. Nejtěžší zvon odlili zvonaři už v únoru, nyní chladne a pomalu nabývá své konečné podoby. Všechny tři zvony odcestují z Brodku do Prahy v průběhu dubna a poprvé se rozezní v květnu.

Nalitím bronzu do forem dvou nových zvonů vyvrcholila dvouměsíční příprava. „Zvony nesou vyobrazení patronů Marie a Ježíše. Malý zvon darovali profesoři ČVUT v Praze, takže na jeho spodním obvodu jsou zachycena jejich jména a znak ČVUT,“ přiblížila zvonařka Leticie Vránová-Dytrychová.

Nyní se zvonaři vrátí k největšímu z trojice nových zvonů Dominikovi. Odlili ho na konci února. „Zvon jedenáct dnů chladnul. V první části se očistil plášť a nyní se bude pracovat na odstranění hlíny z vnitřní části,“ popsala zvonařka Vránová-Dytrychová.

Tři nové zvony nahradí na věži pražské katedrály sv. Víta, Vojtěcha a Václava své předchůdce zničené v první polovině minulého století. Během první a druhé světové války byly tři pražské zvony postupně roztaveny. O výrobu nových zvonů se zasadil především pražský arcibiskup Dominik Duka, jehož jméno je také zmíněno na největším z nových zvonů. Zvony se mají poprvé rozeznít 12. května při výročí 450 let pražského arcibiskupství.

Ačkoli za sebou mají brodečtí zvonaři velké úspěchy a jejich díla slýchají lidé takřka v celém světě – vytvořili například papežský zvon, zvony pro Vídeňskou filharmonii nebo pro bratislavskou katedrálu – zakázky od pražského arcibiskupství si obzvlášť váží. „Nezáleží na velikosti, ale na tom, kde bude viset a jaká je to zakázka. Tohle je pro nás top zakázka. Je to úžasný pocit,“ podotkla už dříve matka zvonařky Marie Tomášková-Dytrychová. „Je to životní dílo naší zvonařské dílny,“ doplnila její dcera Leticie.