Dobré zprávy ze Španělska: Moja se už páří

Praha - Z první v Česku narozené gorily Moji by se brzy mohla stát matka. Chovatelé ve španělském parku Cabárceno, kam pražská hvězda před více než čtvrt rokem odjela, totiž zaznamenali, že se už Moja se svým partnerem Nickym pářila. Podle zpráv ze Španělska si samička na novou rodinu zvykla dobře. Již koncem března se v Cabárcenu také očekává porod další samice - Chelewy.

„Podle aktuálních informací ji samec Niky už poprvé pářil. Občas vyslovované obavy, že by Niky, který pochází ještě z volné přírody, mohl být neplodný, se ukázaly jako zcela liché,“ informoval dnes ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Kvůli vysoké březosti Chelewy sice Moja ztratila kamarádku k dovádění, chovatelé ale nemají obavy, že by po narození prvního mláděte skupiny mohla působit potíže. Má totiž bohaté zkušenosti s péčí o své mladší pražské bratry Tatua a Kiburiho. Je tak podle chovatelů velmi dobře připravena na to, aby se stala vzornou tetou a brzy také matkou.

I když u Moji zatím španělští chovatelé nepozorovali známky pravidelného cyklu, páření s Nickym podle nich s největší pravděpodobností znamená, že po vysazení hormonální antikoncepce se u ní stabilizují hladiny hormonů a blíží se normálnímu stavu.

Mojin partner se neuměl chovat jako opice

Mojin nový partner Nicky se narodil ve volné přírodě nejspíš v roce 1985. Do Španělska se dostal ilegálně, když mu bylo kolem dvou let. Jeho prvním domovem se stal cirkus. Pak se přestěhoval na farmu, kde s ním zacházeli spíš jako s dítětem než gorilou. V šesti letech ale už byl tak veliký, že takto dál žít nemohl, majitelé ho věnovali zoo v Madridu.

Nicky se neuměl chovat jako gorila, ostatní členové tlupy kromě náhradní matky Nadii ho proto napadali. V Cabárcenu víc jak týden nevyšel z kóje, kde se cítil v bezpečí. Ale za měsíc se z nervózního samce s podřízeným chováním vyklubal sebejistý a klidný vůdce tlupy. Z chovatelského hlediska je velkou vzácností, protože není příbuzným žádné gorily žijící v evropských zoologických zahradách.