Berou Semily zřetel na soukromé vlastnictví?

Semily – Pozemkový úřad v Semilech pošlapává soukromé vlastnictví. To tvrdí někteří zemědělci, když jim před očima mizí půda v rámci takzvaných pozemkových úprav. Zákon totiž umožňuje vyměnit pozemky i bez souhlasu majitele, pokud je nutné je zajistit třeba jako přístupovou cestu. Zemědělci ale s náhradou za půdu spokojeni nejsou a spory většinou končí u soudu.

Místo orné půdy hned vedle Olešnice má nyní zemědělec Radomír Salaba jiný pozemek dál od vesnice. Ornou půdu, kterou jeho rodina vlastní desítky let, si přitom chtěl nechat a s příslušnými úřady jednal tři roky. I přes jeho nesouhlas je ale výměna platná. „Myslel jsem, že když je to moje, tak je to moje a ne, že mi to někdo může vzít. Prostě přijel někdo ze Semil, z okresu a chce vám brát vaše a dávat někomu jinému. To nechápu,“ zlobí se Radomír Salaba.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podobně je na tom Jaroslav Zajíc. I on své pozemky obhospodařuje, v rámci pozemkových úprav dostal prudký svah. Co s ním bude dělat, neví: „Vyměnili nám ornou půdu za pozemek ve stráni, který nelze mechanizací obdělávat. Vždyť tam převrátím traktor.“

Podle semilského pozemkového úřadu byly výměny nutné. Přes pozemky zemědělců prý někdy v budoucnu povede místní komunikace, zatím ale není ani v územním plánu. Výměna půdy prý podléhá přísným pravidlům, a že by někdo na směně tratil je podle úřadu vyloučené. „Pan Salaba se bude moci, tak jako všichni ostatní účastníci řízení, proti vydání našeho rozhodnutí odvolat,“ prohlásil zástupce ředitele Pozemkového úřadu Semily Petr Hejduk.

Spor teď mají na stole právníci, pozemkový úřad podle nich porušil zákon. „Tady došlo k porušení ustanovení, které vyžaduje vyslovený souhlas od dotčeného vlastníka v případě, že se jedná o pozemek se sníženým zemědělským využitím,“ potvrdil právní poradce zemědělců Lukáš Jakubů.

Právníci obou zemědělců už odvolání sepisují, zároveň ale připravují trestní oznámení.