Lyžařská sezona pokračuje, víkend bude slunečný a mokrý

Špindlerův Mlýn – Sněhová pokrývka na horách taje, lyžařská sezona přesto pokračuje. Lyžaři se mohou těšit na slunečný a teplý víkend – vzhledem k tomu však bude víkend také mokrý kvůli tajícímu sněhu. Ve vyšších polohách zatím nehrozí, že by se sníh zcela rozpustil, řada menších skiareálů se ale chystá ukončit sezonu.

Na hřebenech Krkonoš zůstává až 170 centimetrů sněhu, na sjezdovkách se výška sněhové pokrývky pohybuje většinou mezi 50 a 100 centimetry. Noci jsou často mrazivé, proto je nadále možné vyrábět umělý sníh a všechny skiareály jsou v provozu. Nejvíce sněhu je v medvědínské části špindlerovského skiareálu (až 170 cm) – ovšem dostatek sněhu je i na sjezdovkách v další části téže oblasti ve Svatém Petru (až 70 cm) – a také na úbočí Lysé hory nad Rokytnicí nad Jizerou (až 165 cm). Více než metr sněhu je i na Černé hoře (150 cm), nad Pecí pod Sněžkou (130 cm) a v Harrachově (110 cm). Jezdí všechny krkonošské lanovky a většina vleků, v provozu jsou také sáňkařské trati nad Špindlerovým Mlýnem nebo Janskými Lázněmi. Upravené trasy mají k dispozici také běžkaři, u Horních Míseček zůstává protaženo 60 kilometrů běžeckých stop.

Jizerské hory rovněž nabízejí ideální podmínky pro běžecké lyžování, magistrála je plně k dispozici. Provozovatelé sjezdařských areálů se však už chystají ukončit sezonu. Sněhové podmínky se na různých místech výrazně liší, například v Kořenově je až metr sněhu, na Severáku 70 centimetrů a na Tanvaldském Špičáku více než půl metru, naopak v Bedřichově je maximálně 40 centimetrů, často i méně. Polovina vleků je tak už mimo provoz. Méně než půl metru potom leží také na svazích Ještědu, mimo provoz proto už je oblast Starých Plání.

Na konec sezony se chystají také provozovatelé krušnohorských sjezdovek. Dostatek sněhu je pouze v nejvýše položených místech, zejména na Klínovci (až 150 cm), lyžuje se i v Bublavě (70 cm) a Neklidu (60 cm). Sníh je však mokrý, o teplém víkendu proto může být velmi nepohodlné lyžování zejména odpoledne.

Šumava se naopak ještě na konec zimy nechystá. Až metrová sněhová pokrývka stále leží na Špičáku, Kvildě (až 135 cm) a také na sjezdovkách areálů za hranicemi – Smrčině (Hochficht) a Velkém javoru (Grosser Arber). Výborné podmínky slibují také provozovatelé zadovského areálu. Lipenský skiareál potom nabízí netradiční kombinaci – rekreanti si mohou zalyžovat a vzápětí vyrazit na jízdu kolem Lipna na kole nebo in-line bruslích.

V orlickohorských areálech vybavených umělým zasněžováním je také ještě dostatek sněhu. Až 130 centimetrů leží na červenovodském svahu Bukové hory – naopak v Čenkovicích je výška pokrývky sotva poloviční. Až metr potom zbývá v Deštném a Říčkách, i zde se však chystají provoz pro další týdny omezit. Říčky o víkendu nabídnou poslední letošní noční lyžování. Lepší je situace na Králickém Sněžníku, dolnomoravský areál stále zůstává v plném provozu, lyžaři mají k dispozici až metr sněhu.

Jeseníky jsou jednou z oblastí, kde stále zůstává vysoká přírodní sněhová pokrývka, zejména na Ovčárně s výškou sněhu 2,5 metru. Zejména ráno však musí lyžaři očekávat, že bude sníh velmi tvrdý. Zhruba metr sněhu a plný provoz zůstává v Koutech nad Desnou a podobné je to i na Ramzové nebo Červenohorském sedle.

Problematický může být lyžařský víkend v Beskydech. Nikoli však kvůli sněhovým podmínkám, pokrývka sjezdovek je stále postačující – v Pustevnách, Razule a Soláni je až 70 centimetrů, Mosty u Jablunkova mají až metr. Beskydské cesty jsou však pokryté ledem, na pozoru by se proto měli mít řidiči, pěší turisté a také lidé ve sjezdařských botách na cestě k vleku.

Zřejmě poslední víkend čeká na lyžaře na Českomoravské vrchovině. Otevřeny jsou poslední čtyři sjezdovky –  na Šacberku u Jihlavy, na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, na Křemešníku nedaleko Pelhřimova a v Lukách nad Jihlavou. Po neděli však bude ještě jezdit vlek už jenom na Křemešníku.

Další areály jsou vesměs už uzavřeny, k výjimkám patří především středočeské sjezdovky – lyžuje se na Monínci i v Chotouni u Prahy, provozovatelé hovoří o příznivých podmínkách. Sjezdařská sezona ještě pokračuje i v Mariánských Lázních. Provozovatelé lanovek a vleků chtějí jejich provoz zachovat vesměs do konce března.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)