Noční požáry zahubily dva lidi

Liberec/Mělník – Dva lidé zemřeli při požárech, které v noci zachvátily budovy v Liberci a Mělníku. Oheň v rodinném domě zahubil jeho šestašedesátiletého obyvatele, v zahradní chatce v Mělníku zahynul neznámý muž, podle hasičů mohlo jít o bezdomovce. Oběma požáry se zabývá policie, zřejmě ale šlo o nešťastné náhody, případně důsledky závad.

Požár rodinného domu v liberecké Pekárkově ulici ohlásili před třetí hodinou v noci hasičům jeho obyvatelé. Sedm z osmi lidí, kteří uvnitř byli, evakuovala ještě před příjezdem hasičů policie, poslední muž ale uvnitř zůstal. Hasiči po zklikvidování požáru nalezli uvnitř jeho ohořelé tělo. „Byl špatně pohyblivý, a proto zřejmě před požárem nestihl utéct,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Ludmila Knopová.

Oheň se rozhořel zřejmě v důsledku závady, podle mluvčí se šířil z prvního patra budovy. Nestihl se příliš rozšířit, hasiči ho během několika minut dostali pod kontrolu. „K uhašení jsme použili proud vysokotlaku a hodně zadýmené prostory jsme odvětrali,“ uvedl velitel hasičů Jan Spívala.

U požáru zahradní chatky v Mělníku zasahovali hasiči ještě před půlnocí. Když zhruba po hodině oheň uhasili, nalezli uvnitř mrtvého muže. Není vyloučeno, že šlo o bezdomovce, který v chatce přespával. „Příčina vzniku ohně je v šetření, předpokládá se asi manipulace s otevřeným ohněm,“ doplnila mluvčí hasičů Lenka Kostková.

V poslední době nejde ve Středočeském kraji o ojedinělý případ nálezu mrtvého člověka při požáru. O víkendu našli hasiči dvě ohořelá těla při požáru zahradního domku ve Statenicích u Prahy, na konci února byl zase při požáru nalezen mrtvý majitel rodinného domu v Kladně. Oba případy vyšetřují kriminalisté.