Krajská zdravotní i přes problémy se zakázkami vypsala třímiliardový tendr

Brno/Ústí nad Labem - Společnost Krajská zdravotní, která v Ústeckém kraji provozuje pět nemocnic, vypsala pravděbodobně největší tendr v historii. Za desetileté poskytování IT služeb hodlá zaplatit až 3,3 miliardy korun. Tvrdí, že tím ušetří. Společnost přitom musí uhradit pokutu 200 tisíc korun kvůli chybné zakázce na šicí materiály. Potrestal ji tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, soukromá firma však proti rozhodnutí podala žalobu. Pokutu dnes potvrdil Krajský soud v Brně. O správnosti trestu sice brněnský soud dosud nerozhodl, ale už zamítl odkladný účinek žaloby.

Podle antimonopolního úřadu chybovala Krajská zdravotní společnost v zakázce na šicí materiály s předpokládanou cenou 50 milionů korun. S žalobou, kterou se chce firma trestu vyhnout, žádala o odkladný účinek. Podle Krajské zdravotní hrozí, že v případě placení pokuty bude muset vrátit dotaci. Soud ale žádost o odklad zamítl, když firma odmítla doložit výši dotace a nedodala vyžádané podklady.

ÚOHS udělil Krajské zdravotní 200tisícovou pokutu, když zjistil, že firma v zakázce špatně porovnávala dílčí hodnotící kritéria „Zadavatel rovněž v rozporu se zněním zákona požadoval od uchazečů předložení seznamu minimálně pěti odběratelů, kterým dodávali šicí materiály v minimálním objemu jednoho milionu korun v průběhu posledních 12 měsíců,“ uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj. Zákon přitom požaduje tříletou lhůtu.  

Loni na podzim už ÚOHS Krajské zdravotní potvrdil další postih za 700 tisíc korun kvůli stamilionovému tendru na zdravotnické zařízení a přístroje. Také proti tomuto verdiktu podala krajská firma žalobu, které soud přiznal odkladný účinek.

Nemocnice
Zdroj: ČT24

Krajská zdravotní chce šetřit za IT služby, vypsala tedy tendr za 3 miliardy

I přesto, že jsou evropské dotace Krajské zdravotní v ohrožení, firma hledá někoho, kdo by převzal správu nad jejím rozsáhlým počítačovým systémem. Doposud to dělalo její Centrum informačních technologií. „Stav kontroly a toku dat je již mimo kapacitu pracovníků CIT a optimální udržitelnost systému,“ konstatoval na začátku března mluvčí firmy Jiří Vondra.

Původně zdravotnická společnost cenu zakázky neoznámila, pouze požadovala 100 milionů za následnou desetiletou opci. Později pak vyšlo najevo, že se celková částka vyšplhá na 3,3 miliardy korun za deset let poskytování služeb. „Zmiňovaná částka je spočítaná a renomovanou firmou ověřená hranice, pod kterou se vyplatí outsourcing. Pokud by žádný uchazeč nenabídl částku pod touto hranicí, vyplatilo by se pokračovat vlastními silami,“ tvrdí Vondra. Firma je podle něj ale přesvědčená, že výsledná cena bude výrazně nižší.

Magnetická rezonance – ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Do zakázky se ale zcela určitě nebude moci přihlásit jakákoli firma. Zadávací podmínky mimo jiné stanovují, že musí mít v posledních třech letech obrat minimálně 700 milionů korun a zkušenost s jednou veřejnou zakázkou za minimálně 100 milionů korun. Také musí mít minimálně 50 zaměstnanců. Cenu zakázky naopak oznámení oproti zvyklostem neuvádí, kdo by ji chtěl, musí si pořídit za poplatek plnou dokumentaci. Lhůta na podávání nabídek běží do 27. dubna, 2. května by měl být znám vítěz.