Pokuta a 15 měsíců bez fotbalu - člen ochranky potrestán za brutální útok

Brno - Za napadení fanoušků fotbalové Zbrojovky při loňském zápase s Libercem padl téměř po roce trest. Městský soud v Brně udělil soudní příkaz členovi ochranky Alexi Vedrovi z agentury One Security za to, že při zjednávání pořádku na brněnském stadionu zranil nic netušícího fanouška. Ten musel být převezen do nemocnice. Boxer Vedra musí zaplatit devítitisícovou pokutu a navíc dostal zákaz účastnit se zápasů dalších 15 měsíců. Proti pořadateli se tak v Česku zakročilo vůbec poprvé.

Při loňském dubnovém zápase fotbalové Zbrojovky s Libercem začala skupinka opilých fanoušků házet na protest dresy Zbrojovky na hrací plochu. To vyprovokovalo ochranku k brutálnímu útoku. Fanoušek Dean Gale skončil po napadení členem ochranky v bezvědomí. Z nemocnice se vrátil se sešitou hlavou na dvou místech a šrámem na bradě.

Antifašistická akce na záběrech České televize identifikovala v řadách ochranky jednoho vlivného neonacistu a hned několik aktivních i vysloužilých fotbalových chuligánů. Byl mezi nimi i boxer Alex Vedra. Ten teď za výtržnictví musí zaplatit pokutu ve výši 9 000 korun a hlavně má na rok a tři měsíce zákaz vstupu na sportovní utkání s účastí diváků. Potvrdila to mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková.

Od roku 2010, kdy byl tento druh trestu zaveden, bylo takto na Vysočině, v Jihomoravském a Zlínském kraji potrestáno celkem sedm lidí, kteří teď nesmí navštěvovat sportovní, kulturní či společenské akce. V celé České republice je těchto případů už 56. „Samotný institut zákazu vstupu na sportovní akci ještě neznamená, že ta situace na těch stadionech se zlepší, ještě je důležitý si umět tento alternativní trend trestu vymoci,“ podotkl bezpečnostní manažer Fotbalové asociace ČR Martin Synecký.

Dohled na dodržování zákazu má na starosti Probační a mediační služba České republiky, která tím buď může pověřit svého úředníka či po dohodě s policií zajistí, že se odsouzený v době konání akce musí hlásit na konkrétní policejní služebně.